4.11.2015. 11:34
0
U septembru naplaćeno 574,4 miliona KM prihoda od indirektnih poreza
Prema preliminarnom izvještaju o gotovinskom toku na jedinstvenom računu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, u septembru je naplaćeno 574,4 miliona KM bruto prihoda od indirektnih poreza ili osam miliona KM više nego u istom mjesecu 2014.

Budući da su povrati PDV-a smanjeni čak za 30 miliona KM, rast neto prihoda je iznosio 38 miliona KM ili 8,5 posto više u odnosu na septembar 2014., navedeno je u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Kako se naglašava, pozitivni trendovi u septembru doveli su do povećanja kumulativnog suficita na nivou razdoblja januar – septembar.

Za devet mjeseci naplaćeno je 4,717 milijardi KM bruto prihoda, što predstavlja povećanje od 142,68 miliona KM ili 3,1 posto.

Smanjenje povrata je doprinijelo povećanju kumulativnog neto suficita na 181,8 miliona, što je rast od 4,9 posto u odnosu na devet mjeseci lani.

Posmatrano po vrstama prihoda, najveći rast je zabilježen kod prihoda od akciza i putarine, ukupno 104,6 miliona KM, PDV-a 51,7 miliona KM, te kod prihoda od carina od 10,4 miliona KM.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku anlaizu naglašavaju da treba imati u vidu da je, po preliminarnom izvještaju, evidentirano i dodatnih 25,5 miliona KM neusklađenih prihoda koji još nisu raspoređeni po vrstama.

Kvartalna poređenja pokazuju divergentna kretanja naplate prihoda tokom godine.

Rast u prvom kvaratalu su generirali prihodi od akciza i putarine, dok je rast u drugom kvartalu dodatno povećan rastom neto PDV-a.

Treći kvartal 2015. je donio očekivano smirivanje prihoda od akciza zbog iscrpljivanja efekata izmjene Zakona o akcizama kod oporezivanja duhana, te skromniji rast PDV-a.

Kontinuirani rast prihoda od putarine ukazuje da u rastu akciza u trećem kvartalu dominira rast akciza na derivate nafte.

(FENA)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.