10.2.2016. 17:19
1
Abid Malić u 21 godini je jedan od najuspješnijih farmera u istočnoj Bosni
Abid Malić iz Srebrenice ima tek 21 godinu, ali on je već vlasnik farme krava koju uspješno vodi. Farmu je osnovao njegov otac, koji je preminuo prije godinu dana, pa je posao nastavio Abid. I, ne samo da je zadržao očevu farmu, Abid svaki dan unaprjeđuje posao.
- Na selu ima jako puno posla. Ljudi često mogu zaraditi više nego u gradu. Nažalost, mnogi to ne žele prihvatiti – kaže Abid za agenciju Patria.

Njegova porodica izbjegla je iz Srebrenice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U rodno selo Pale vratili su se 2000. godine, kada su pokrenuli uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Krenuli su od jedne krave, danas ih imaju deset.
Abid i njegova majka ustaju u 6 sati, kada odlaze u štalu, pripremaju hranu za krave i muzu ih. Kada to završe, Abid mlijeko vozi u Potočare u otkupnu stanicu koja je udaljena četiri kilometra od farme. Ako je ljeto, Abid poslije odlazi i sakuplja travu za krave. Navečer u 19 sati ponovo ide u štalu da pomuze krave, a mlijeko opet vozi u Potočare.

- Moj dan počinje u 6 a zavrašava u 20 sati – kaže Abid.

Njegov brat se trenutno školuje u Tuzli, ali kada završi sa školom Abid planira i njega uvesti u posao. Zbog toga štalu planira uskoro dodatno proširiti. Siguran je da je bolje da porodica živi na porodičnom imanju, nego da posao traže negdje drugo.

Osim krava, Abid uzgaja i maline. Kaže da je to također jako unosna djelatnost, piše Patria.

(NAP)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.