18.4.2016. 18:05
0
Ako cijena nafte nastavi padati, doći će do novog kraha svjetske ekonomije?
Danas su se sastali veliki proizvođači, a sastanak je sazvan nakon raspada dogovora o zamrzavanju proizvodnje. Cijene nafte i dalje su nastavile padati, javlja Reuters.

Osamnaest zemalja izvoznica okupilo se u Dohi, ali dogovor je propao zbog insistiranja Saudijske Arabije da se zamrzavanju proizvodnje pridruži i Iran, koji to ne planira učiniti sve dok ne postigne razinu proizvodnje iz faze prije sankcija.

Neki smatraju kako je Saudijska Arabija namjerno minirala dogovor, što narušava vjerodostojnost proizvođača nafte u cjelini, analizira Reuters.

"U bliskoj budućnosti, niže cijene nafte mogle bi uzdrmati svjetsku financijsku stabilnost. Zabrinutost zbog finansijske stabilnosti u energetskom sektoru i dalje smanjenje kapitalnih ulaganja odmažu već ionako krhkom globalnom ekonomskom sustavu", istaknuo je Frederic Neumann iz HSBC-a.

Cijene nafte pale su jutros više od pet posto, anuliravši tako sve prošlosedmične dobitke, odnosno rast do kojeg je došlo nakon najavljenog zamrzavanja proizvodnje.

Trend pada cijena nafte traje već dvije godine, zbog veće proizvodnje od potražnje. Aktualne cijene još su uvijek za 60 posto niže u odnosu na sredinu 2014. kada su dostigle vrhunac te kad je cijena jednog barela stajala više od sto dolara.  U februaru ove godine cijena barela pala je ispod 30 dolara, što je bio znak za alarm.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.