20.12.2016. 17:57
4
Milorad Dodik šokiran jer radnici ne žele smanjenja plata: Zar je moguće da smo izgubili solidarnost?
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je frapiran činjenicom da sindikati u Srpskoj nisu spremni radi radničke solidarnosti na minimalne korekcije plata od 10 do 20 KM na mjesečnom nivou.

"Znači oni nisu spremni da prihvate dogovor i podrže solidarnost, nego su spremni da uzimaju sve i ne vode računa ni o čemu. U svakom slučaju, podržavam Vladu Srpske jer moramo da se krećemo u okviru realnih mogućnosti", rekao je novinarima Dodik. 

On je istakao da bi, uprkos korekciji minulog rada, plate policiji, obrazovanju i javnoj upravi u Srpskoj i dalje bile najviše u regionu. 

"Zar je moguće da smo izgubili svaku vrstu solidarnosti? Ako sindikati pretenduju da budu očuvana radna mjesta, onda su minimalne korekcije plata najbolji način", dodao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, čitav svijet je u tranziciji i opozicija u Republici Srpskoj može da govori šta hoće. 

"Umjesto da se vlastima u Republici Srpskoj oda priznanje što su u nemogućim uslovima održali likvidnost plata u javnom sekotru, dolazimo u situaciju da neki pokušavaju da štrajkuju, što nije dobro za Republiku Srpsku i naši protivnici će to koristiti kao dokaz nečega", kaže Dodik. 

On je napomenuo da ne spori pravo bilo kome da protestuje, ali da bi svi trebalo da ponesu dio odgovornosti. 

"Ovdje je riječ o sindikalnom vođstvu koje pokušava da izvuče maksimum. Nije fer da u javnim institucijama i upravi ljudi imaju privilegovane plate i da mnogi ne dijele sudbinu sa realnim sektorom", rekao je Dodik. 

On smatra da sadašnje plate u Srpskoj nisu realne, ali da se čini sve da njihov nivo bude održan. 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto. 

Predstavnici granskih sindikata budžetskih korisnika najavili su protest za četvrtak, 22. decembar, jer je projekcijom budžeta za 2017. godinu došlo do smanjenja plata, koje bi trebalo da se realizuje smanjenjem stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

(Srna)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.