5.1.2017. 9:13
3
U Kantonu Sarajevo raste broj novih firmi
Glavni zadatak Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) i u 2017. godini jeste puna podrška privredi u iznalaženju rješenja za probleme sa kojima se susreće poslovni sektor, kao i nastavak aktivnosti na predlaganju mjera za unapređenje u sektoru fiskalne i investicione politike, te smanjenja nelikvidnosti – izjavio je za Fenu predsjednik PKKS Muamer Mahmutović.

Po  njegovim riječima, i u proteklom periodu došlo je do određenih pozitivnih pomaka u Kantonu Sarajevo.  Naime, kroz Projekt poboljšanja lokalnog okruženja za investicije - LIFE, koji implementira grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, KS je polučio zavidne rezultate koji se mjere direktnim koristima za privatni sektor. Svoj doprinos projektu LIFE dala je i Privredna komora Kantona Sarajevo koja je na najneposredniji način omogućila privrednicima da daju konkretne prijedloge na posebno organiziranim fokus grupama.

- Rezultat toga je, pored ostalog, da danas imamo smanjenje administrativnih i sudskih taksi u KS, kao i drugih izdvajanja koja su privrednicima predstavljala opterećenje. Da su ove mjere dale rezultate govori i broj novonosnovanih firmi u Kantonu Sarajevo koji je, prema raspoloživim podacima, u decembru prošle godine iznosio 775, što je za oko 60 posto više nego u 2015. godini – kazao je Mahmutović.

Što se tiče smanjenja ostalih fiskalnih i parafiskalnih nameta, odnosno prijedloga koji su prezentirani javnosti, kako je rekao, nikako da ugledaju "svjetlo dana".

Javno-privatno partnerstvo godinama se navodi kao model za realizaciju projekata i investicija, a time i novog zapošljavanja.  Mahmutović kaže da je javno-privatno partnerstvo u Kantonu Sarajevo regulisano zakonom i da predstavlja dugoročni partnerski odnos između javnog i privatnog partnera kroz izgradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje kapaciteta za zadovoljavanje javnih potreba.

- Međutim, u praksi je ovaj vid još u začetku, iako postoji opredjeljenost vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo da u skorije vrijeme realiziraju neke od projekata po principu javno-privatnog partnerstva – dodao je Mahmutović.

Govoreći o šansama bh. preduzeća za pristup fondovima i projektima EU, Mahmutović je kazao da je više faktora koji utječu na apliciranje i korištenje sredstava iz tih fondova - od kvalitetne ideje, obučenosti kadra za podnošenje aplikacije do volje vladajućih struktura da više pažnje posvete tom pitanju.

- Komora je među prvima pokrenula aktivnosti s namjerom da pripremi poslovni sektor za korištenje EU fondova, što i danas čini. Dosad je Komora direktno učestvovala u realizaciji jednog broja EU projekata koji se prvenstveno odnose na energijsku efikasnost, razvoj turizma i poljoprivredno-prehrambenu djelatnost – dodao je Mahmutović.  

Na pitanje kako osigurati da komunalna preduzeća u KS posluju na ekonomskim osnovama i efikasnije pružaju svoje usluge privredi i stanovništvu, Mahmutović je kazao da je neophodno pokrenuti reforme s obzirom na izuzetnu važnost i utjecaj komunalne privrede na ostali dio privrede u KS.

-  To se može riješiti na više načina, kao npr. kroz integrativne procese između komunalnih preduzeća, djelimičnom privatizacijom, primjenom zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, te uvođenjem jedinstvenog sistema naplate komunalnih usluga. Povećanjem naplativosti bi se povećala likvidnost preduzeća i veći stepen punjenja budžeta, što bi sa druge strane omogućilo i veće subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva – istakao je Mamutović.

Među značajnijim aktivnosti koje je PKKS planirala u 2017. godini je implementacija razvojnih dokumenata Kantona Sarajevo, međunarodnih projekata,  povezivanju privrede, te edukacija kadra za potrebe tržišta rada.

- Poseban izazov će nam biti zadatak da pojačamo aktivnosti na predstavljanju potencijala privrede Kantona Sarajevo i na privlačenju investicija – naveo je Mahmutović.   

U januaru ove godine počinje i realizacija projekta: „Učenje kroz rad“ - Jačanje kapaciteta partnera strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO), u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Nosilac aktivnosti je Trgovinska i industrijska komora Budimpešte, sa partnerima iz regiona, među kojima su Privredna komora Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja KS. 

(Fena)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.