31.1.2017. 21:33
2
Biznis forum: Vučić pozvao grčke investitore, Cipras najavio povezivanje željeznicom
Tokom dvodnevne posjete delegacije Grčke Srbiji, premijeri Srbije i Grčke Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras otvorili su Biznis forum srpskih i grčkih privrednika, Vučić je pozvao investitore, a Cipras najavio izgradnju željezničkog koridora od Soluna do Beograda i stvaranje riječnog kanala za transport robe, javlja Anadolu Agency (AA).

Forum, na kome se okupilo 70 grčkih i stotinak srpskih kompanija iz sektora građevinarstva, prehrambene industrije, energetike, farmacije, bankarstva, turizma, informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija, organizovala je Privredna komora Srbije.

Posle uvodnih izlaganja predsednika Komore Marka Čadeža, predstavnika grčkih privrednika i ministra privrede Gorana Kneževića, prisutnima su se obratili i premijeri.

Vučić je pozvao investitore da dođu u Srbiju, uveravajući ih da je ona mesto sa kog imaju najveći prostor za bescarinski izvoz.

“To su zemlje Evropske unije, zemlje regiona kroz Cefta sporazum i zemlje evro-azijskog saveza: Rusija, Belorusija, Jermenija, Kirgizija, Kazahstan, ali i Turska. Odavde sa carinskim stopama manjim od 1 posto možete da izvozite na tržište od preko 1 milijarde ljudi”, rekao je Vučić.

Govorio je i o srpkim turistima koji Grčku biraju kao svoju najčešću destinaciiju.

“Na jednog čoveka koji ode u Hrvatsku, njih 15 ili 16 ode u Grčku", naveo je Vučić.

Grčke privrednike pokušao je da privuče i govoreći o tome da Srbija dobija 6 puta više investicija od Bosne i Hercegovine, ali i govoreći o podsticajnim merama.

“Možemo da ponudimo najbolje uslove, bolje uslove od svih drugih, a vi dođite da se u to uverite. Daćemo za najmanje 5 posto povoljnije uslove”, rekao je srpski premijer i zahvalio grčkim kompanijama koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.

Premijer Cipras istakao je da Srbija i Grčka mogu otvoriti puteve za novu perspektivu Balkana.

“Smatram da grčko-srkpska poslovna zajednica predstavlja jezgro saradnje koja može funkcionisati kao pokretač na poslovnoj mapi Srbije. Naše mogućnosti da unapredimo i poboljšamo poslovnu saradnju u različitim oblastima pokazuju široku perspektivu”, naveo je Cipras.

Rekao je da će železnički koridor Beograd – Solun postati “koridor ključne saradnje, razvoja i napretka dveju zemalja”.

“Geografija Balkana ne treba da se menja ratovima, već kroz razvoj, zajedničko promovisanje infrastrukurnih projekata koji će zbližiti dve zemlje. Železničkim putem će se odvozitii roba iz Pirijske luke preko Beograda. Ovo predstavlja deo inicijative Kine koja se zasniva na saradnji između zemalja na nekadašnjem putu svile", rekao je Cipras, najavljujući i stvaranje rečnog kanala za transport robe.

Oba premijera saglasila su se da treba poboljšati robnu razmenu Srbije i Grčke. Prema podacima Privredne komore Srbije, ona se u prošloj deceniji kretala u rasponu od 280 i 390 miliona evra godišnje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra 2016. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Grčkom iznosila je 324,6 miliona evra, ukupan izvoz za deset meseci prošle godine iznosio je 112,9 miliona evra, a uvoz 211,7 miliona evra.

(Anadolu Agency) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.