3.3.2017. 8:48
0
Ustavni sud obara odluke:Povećanje taksi samo kladionicama pogrešan model uvećanja općinskog budžeta
Više lokalnih zajednica u FBiH pokušali su u posljednjih desetak godina priređivačima igara na sreću nametnuti komunalne takse veće nego ostalim pravnim licima, ali je u svim slučajevima Ustavni sud FBiH presudio u korist priređivača, piše Patria.

Ustavni sud svim privatnim i pravnim subjektima u zemlji garantira jednakost pred zakonom. Izdvajanje bilo koje djelatnosti, i oporezivanje posebnim, dodatnim, skupljim taksama smatra se diskriminirajućim.

Privatni priređivači igara na sreću objašnjavaju kako ne bježe od obaveza prema državi. Na području FBiH upošljavaju oko 5.500 radnika. U federalnu kasu godišnje uplate desetke miliona KM po osnovu raznih porez. Sve što traže od države, objašnjavaju, je poštivanje jednakosti, koju im garantuje i Ustavni sud FBiH.

Veće komunalne takse kladionicama su pokušali nametnuti u općini Kalesija, Kakanj, Bugojnu... Riječ je o takozavnim komunalnim taksama za istaknutu firmu. Svaku od ovakvih odluka lokalnih vlasti Usavni sud FBiH do sada je proglasio neustavnom.

Praksa kantonalnih sudova u posljednjih nekoliko mjeseci je takva da sporove između lokalnih vlasti i priređivača igara na sreću više i ne šalju na Ustavni sud, već sami presuđuju u korist priređivača, poučeni ranijim iskustvima odnosno presudama Ustavnog suda FBiH. Najnovija praksa je da kantonalni sudovi Poreskoj upravi izdaju upute da sa računa općine skine novčana sredstva koja je općina neplatila od kladionica suprotno zakonu.  Takav slučaj zablježne je u Bugojnu početkom februara. Kantonalni sud u Novom Travniku naložio je općini Bugojno da sportskim kladionicama „Sport plus“ mora vratiti 9.000 KM, plus kamate, jer je Općina ovaj novac od kladionica naplatila nezakonito 2013. godine.

Slična presuda donešena je i u Tuzli.

Treba znati da se u svim slučajevima do sada uglavnom radilo o manjim iznosima, koje je općina nezakonito naplatila od kladionica. Primjerice, Općina Bugojno takse za kladionice povećala je sa 400 na 600 KM. Dakle, radilo se o razlici od 200 KM godišnje po uplatnom mjestu.

Problem bi eventualno mogao eskalirati u slučaju Zenice. Gradonačelnik Fuad Kasumović je predložio, a vijećnici podržali većinom glasova Odluku po kojoj je taksa za kladionice u Zenici povećana sa 3.000 na 30.000 do 50.000 KM, ovisno od lokacije kladionice u gradu. Spor između Grada Zenica i priređivača igara pred Ustavni sud FBiH došao je sredinom februara. Ukoliko Sudu i u ovom slučaju presudi u korist kladionica, to bi gradski budžet Zenice moglo koštati nekoliko milona KM. Daleko više nego što je koštalo sve općine ranije. 

Primjerice, Lutrija BiH zatvorila je devet poslovnica u Zenici nakon stupanja na snagu odluke o većim komunalnim taksama za kladionice. Ukoliko presuda Ustavnog suda bude povoljna za priređivače igara, Grad Zenica će Lutriji morati namiriti izgubljeni profit računajući vrijeme od Nove godine do okončanja spora.

Uz to, priređivači objašnjavaju da grdski budžet Zenice već trpi finansijske štete. Kladionice ne žele platiti takse dok se spor između njih i Grada Zenice ne okonča pred Usavnim sudom FBiH, pa je gradski budžet već ostao bez taksi koje su kladionice uplaćivale ranije u gradsku kasu.

Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj potvrdio je za Patriju kako su njegovi prethodnici donosili odluke o povećanju komunalnih taksi za kladionice, koje je Ustavni sud obarao. On smatra da bi bilo ispravno ovu oblast urediti na nivou Federacije FBiH, postaviti jedinstvena pravila za sve općine, čime bi se izbjegla bila kakva mogućnost manipulacije. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.