5.4.2017. 14:09
0
Fazlić: Žao nam je što se dovodi u pitanje aranžman s MMF-om
Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić izjavio je danas novinarima, nakon sjednice tog doma, da predložene izmjene Zakona o akcizama nisu dobile potrebnu podršku u dijelu hitnosti zakona.

Po njegovim riječima, jedan dio poslanika je insistirao i tražio da zakon ide u redovnu proceduru, „što ne znači da u redovnoj proceduru zakon ne bi prošao".

- Poslanici su imali određene amandmane koje nisu mogli kroz hitnost postupka prezentuju i ulože - naveo je Fazlić.

Dodao je da se danas moglo čuti dosta argumenata i pozicije i opozicije zašto je Vijeće ministara BiH čekalo zadnji momenat.

- Dilema je da li se zakon i prije mogao uputiti u proceduru u smislu donošenja, pa i hitnom postupku, tako da imamo još vremena za određena lobiranja, ubjeđivanja i sve ostalo - kazao je Fazlić.

Istaknuo je da je njima iz SDA žao što se ovim dovodi u pitanje aranžman s MMF-om, a prije svega im je žao što su ugroženi određeni infrastrukturni objekti u BiH.

Naveo je da lideri stranaka i stranke te parlamentarna većina moraju razgovarati i naći odgovor šta dalje.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas da po hitnom postupku razmatra set zakona čijim bi usvajanjem bilo osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. Na taj način bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona i uputilo ih u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.