30.5.2017. 9:49
0
Dioničari firme GS-TMT: Fiktivnim transakcijama vještački srozana vrijednost dionica
Dioničari firme GS-TMT d.d. Travnik oštećeni su za više od pola miliona maraka u sumnjivim berzanskik transakcijama većinske vlasnice, a u koje su uključena i povezana lica i Njemačke, tvrde vlasnici akcija ove kompanije. GS-TMT je tvornica mašina.

Naime, većinska vlasnica Snježana Kopruner je pokrenula proces istiskivanja ostalih vlasnika i pri tome, kako kažu dioničari provela fiktivne transakcije kojima je vještački srozana vrijednost dionica.

GS-TMT je kompanija u kojoj Snježana Kopruner ima većinsko vlasništvo preko svojih firmi (oko 67%) registrovanih u Njemačkoj. Privatizacijski fondovi imaju 12,5% dionica, a ostalo su mali dioničari (fizička lica).

U maju 2016. Nadzorni odbor, kojim upravlja Kopruner predlaže reorganizaciju firme u d.o.o., čemu se ostali dioničari protive jer zakonski ne mogu biti vlasnici. Prema zakonu, nakon donošenja odluke o reorganizaciji, oni moraju isplatiti fondovima pravičnu cijenu dionica koja se definira kao tržišna cijena u zadnjih pola godine.

Pošto se na berzi nikad nije trgovalo njihovim dionicama, oni sprovode van berzansku (ugovornu) transakciju dionicama između dvije njemačke firme u vlasništvu  Kopruner osam dana prije održavanje skupštine na kojoj je donijeta odluka.

Tim se cijena fiksira na oko 11 KM po dionici, dok je procjenjena vrijednost dionice iznosi 47-57 KM. Dioničari trpe direktnu štetu od više od pola miliona maraka – navode suvlasnici firme.

Kasnijim provjerama je utvrđeno da su, faktički, fiktivne transakcije obavljene između povezanih lica u koje su uključeni članovi njene porodice, između ostalih i njena kćerka što se može vidjeti iz faksimila.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.