14.6.2017. 18:11
0
Dedić: Udruživanje najbolji način zastupanja interesa malinara
Drago mi je što su proizvođači jagodičastog voća započeli proces udruživanja i stvaranja baze podataka o sektoru malinarstva. Mislim da je udruživanje najbolji način zastupanja interesa malinara kod institucija, otkupljivača i izvoznika - izjavio je Feni fFederalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nakon sastatnka s predstavnicima Koordinacionog tijela "Zajedno za bh. malinu", Saveza prerađivača jagodičastog voća u BiH te Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

- Nama je izuzetno bitno da imamo partnere sa jasnim stavovima i da ostvarimo saradnju sa onima koji najbolje poznaju situaciju na terenu - dodao je.

Veliki potencijal vidi u činjenici da je Bosna i Hercegovina trenutno deseti proizvođač maline u svijetu, te da se ostvaruju veliki godišnji prihodi, a trend razvoja raste. Da bismo to iskoristili, navodi ministar, u potpunosti moramo što prije regulisati pitanja poput skladištenja, transporta, poticajnih mjera.

- Ove godine uz to imamo još problem niskih otkupnih cijena - naglasio je Dedić. 

Uvjeren je da će se uočeni nedostaci moći otkloniti uz bolju organizaciju proizvođača i izgradnju partnerskog odnosa sa ministarstvom.

- Ono što me ohrabruje je činjenica da su i sami malinari shvatili da ovo nije samo problem Federacije već čitave države i ovdje se nažalost osjeti da Bosna i Hercgovina nema državnog ministarstva poljoprivrede koje bi moglo efikasnije rješavati probleme u ovoj oblasti. Inicirat ću sastanak malinara, resornih ministara iz Federacije i RS-a, ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te predstavnika Vanskotrgovinske komore u cilju definisanja konkretnih mjera koje možemo poduzeti da malinarima olakšamo period berbe i plasman na tržište - poručio je u izjavi za Fenu ministar Dedić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.