8.8.2017. 16:45
0
Vlada RS - Poljoprivrednicima do kraja augusta 11 miliona KM
Vlada Republike Srpske danas je donijela zaključak da poljoprivrednicima u ovom bh. entitetu do kraja augusta bude uplaćeno 11 miliona KM zbog ogromne štete od suše.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da će biti uplaćeno i pet miliona KM kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi, kao i da će poljoprivrednicima biti isplaćeno još pet miliona KM iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prvenstveno za sisteme za navodnjavanje.

Cvijanović je nakon sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmatran izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju, kao i prijedlog mogućih mjera, najavila da bi poljoprivrednici mogli dobiti i dodatnih 10 miliona KM ako bude usvojen zakon o akcizama. 

Prema njenim riječima, obaveze prema poljoprivrednicima iz prošle godine su u potpunosti izmirene, dok je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je trećina agrarnog budžeta. 

Vlada RS-a je zatražila od Vijeća ministara BiH da hitno riješi problem s Hrvatskom u vezi s povećanjem taksi za pregled voća i povrća koje se izvozi u Hrvatsku ili da uvede recipročne mjere toj zemlji. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je zadovoljan što je Vlada i ovaj put hitno reagovala i donijela set mjera kojima će biti pomognuto poljoprivredi s obzirom na ogromnu štetu od suše. 

- Nemoguće je sanirati kompletnu štetu, koja se ukupno procjenjuje na oko 50 posto. Zahvalan sam Vladi na setu mjera koje su u svakom slučaju sistemske - rekao je Dodik.


(Fena/Admiir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.