3.9.2018. 17:56
0
"GIKIL ni do danas nije našao čak ni kompaniju koja bi im izradila zahtjev za okolinsku dozvolu koji bi bio u skladu sa zakonima"
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, premijer Tuzlanskog kantona Jakup Suljkanović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Adis Ajdinović, menadžment i sindikat Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su problematiku u ovom preduzeću.

Saglasni su da GIKIL, kojem je Rješenjem naloženo obustavljanje rada do pribavljanja okolinske dozvole, treba sačuvati i zbog samog očuvanja radnih mjesta, ali i da treba poštivati zakone BiH te da uprava kompanije treba ispoštovati mjere naložene od Federalne uprave za inspekcijske poslove.

S jedne strane, kazala je Đapo, u GIKIL-u je 1.000 zaposlenih "i mi ih razumijemo jer su to ljudi koji su u ratu sačuvali svoja radna mjesta, pokrenuli su svoju fabriku i jako su emotivno vezani za kompaniju, postoji i strah od promjene radnog mjesta, a kamoli od gubitka".

- Mi razumijemo i suosjećamo s radnicima, ali sa druge strane imamo investitora koji je prilično neodgovoran - kazala je Đapo te podsjetila da je GIKIL privatiziran 2003. godine te da je 51 posto vlasništva dato stranom ulagaču koji koristi resurse i radnu snagu BiH, a izbjegava ulaganja u zaštitu okoliša.

Lukavac je industrijski grad, naglasila je Đapo, sa odličnim investitorima iz Austrije, Turske, koji ozbiljno ulažu i poboljšavaju uslove rada, moderniziraju tehnologiju.

- Međutim, GIKIL ni do danas, iako su primili rješenje o zatvaranju, nisu našli čak ni kompaniju koja bi im izradila zahtjev za okolinsku dozvolu koji bi bio u skladu sa zakonima FBiH - istakla je Đapo.

Premijer TK Jakub Suljkanović, je kazao da su od menadžmenta GIKIL-a na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će oni investirati u zaštitu životne sredine i zaštitu radnika.

- Ali čini mi se da ta njihova današnja uvjeravanja nisu prezentirana na najozbiljniji način. Poduzeli su neke mjere po osnovu nalaza Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali nismo sigurni da li su te mjere u ovom momentu dovoljne - rekao je Suljkanović i pojasnio da GIKIL nije prezentirao dinamički plan za određeni period i time dao dovoljne garancije da će on  biti ispunjen.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je ponovio da se o radi o jednom od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u FBiH, „a nažalost ni danas tokom sastanka nismo čuli ohrabrujuće poruke od menadžmenta GIKIL-a“.

- Obustava rada će GIKIL-u teći do pribavljanja okolinske dozvole i imali su rok 30 dana da nešto poprave, a već osam dana je prošlo, a oni nisu ništa uradili - rekao je Ajdinović i podsjetio da je Federalna uprava za inspekcijske poslove iscrpila sve zakonske mogućnosti prema GIKIL-u, da je svako rješenje nailazilo na neodgovornost GIKIL-a, te da nijedna mjera inspektora nije ispoštovana.

Đapo, Suljkanović, Ajdinović su kazali da ih je menadžment GIKIL-a na današnjem sastanku izvijestio da su postavili kontinuirani monitoring koji treba da prati ispuštanje štetnih gasova u zrak, ali resorna ministarstva, kako je rečeno, nisu ništa napismeno dobila.

GIKIL je trebao uložiti 112 miliona KM u modernizaciju tehnoiloških procesa. Do danas nisu uložili apsolutno ništa, ističe Đapo, dodajući da je planirano ulaganje od pet miliona KM do kraja godine vjerovatno premalo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.