4.3.2024. 11:32
0
Cijene u FBiH u januaru u prosjeku porasle 0,2, a u RS 0,3 posto
Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine, u prosjeku su porasle za 0,2 posto u odnosu na decembar 2023. godine. Ukupan indeks potrošačkih cijena u Republici Srpskoj u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec viši je za 0,3 posto.

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru 2024. godine, u prosjeku su porasle za 0,2 posto u pdeljcima:

Ostala dobra i usluge za 1,2 posto, hrana i bezalkoholna pića i zdravstvo za po 0,6, alkoholna pića i duhan za 0,2 i prijevoz i restorani i hoteli za po 0,1 posto .

Cijene su pale u odjeljcima: Odjeća i obuća za 2,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,7 i namještaj, kućni uređaji i redovno održavanje kuće za 0,1 posto. U ostalim odjeljcima, u prosjeku, cijene se nisu mijenjale.

U januaru 2024. godine u odnosu na januar 2023. godine, cijene su porasle za 0,7 posto (godišnja inflacija), saopćio je Federalni zavod za statistiku.

U Republici Srpskoj cijene u januaru porasle su 0,3 posto, godišnja inflacija tri posto. Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje (COICOP) u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine, indeks odjeljka hrana i bezalkoholna pića viši je za 0,9 posto, indeks odjeljka alkoholna pića i duhan viši je za 0,8, indeks odjeljka ostala dobra i usluge viši su za 0,5, indeksi odjeljaka namještaj i pokućstvo te Restorani i hoteli viši su za po 0,3, dok je indeks odjeljka stanovanje viši za 0,1 posto.

Indeks odjeljka odjeća i obuća niži je za 3,3 posto, zdravstvo niži je za 0,9, dok je prijevoz niži za 0,4 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.