12.8.2024. 10:52
0
Slovenski div seli proizvodnju u BiH
Alpina će dio proizvodnje preseliti u Bosnu i Hercegovinu, a u Sloveniji će otpustiti 60 radnika. Poslovanje s gubitkom nastavlja se i ove godine, a sljedeće bi godine, prema planovima Alpine, trebalo poslovati oko pozitivne nule.

U Alpini su zaustavili razvoj modne obuće, ali i dalje proizvode stare modele za svoju prodajnu mrežu, piše ljubljanski Dnevnik.

Nakon najave smanjenja broja zaposlenih, Alpina je pripremila program otpuštanja koji će radnicima i sindikatima prezentirati u narednim danima. U Sloveniji, gdje Alpina zapošljava 331 od ukupno 948 zaposlenika u cijeloj grupi, do kraja ove godine broj zaposlenih smanjit će se za 60.

Od ukupne radne snage u Sloveniji više od stotinu njih radi u trgovinama. Kako je pojasnila direktorica Alpine Amadea Kavčič-Jesenovec, za sada ne planiraju mijenjati broj trgovina, pa će broj zaposlenih u trgovinama ostati približno isti.

Prema riječima direktorice, uprava se zalaže za što veću primjenu “soft otpuštanja” i vođenje računa o socijalnim kriterijima kako bi se ublažio učinak nezaposlenih u lokalnoj sredini, prenosi SEEbiz.

– Pomoći ćemo u pronalaženju novih poslova. Čim su izašle prve javne informacije o otpuštanjima, javile su nam se okolne firme kojima je potrebno dodatno osoblje – rekla je Kavčič-Jesenovac.

– U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće – dodala je.

Alpina je krajem jula zatvorila jedan od svoja dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini – onaj u Sarajevu – a bez posla je ostalo 86 radnika. U nadolazećim mjesecima firma će iz Žira preseliti dio svojih proizvodnih linija: montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuće za skijaško trčanje i planinarenje te tvornicu čipsa.

– U Žirama u Sloveniji će ostati alatnica, odjeli lijevanja plastike, odjel razvoja, marketinga i prodaje, odnosno svi poslovi s visokom dodanom vrijednošću – rekla je.

Proizvodnja će se iz Slovenije preseliti u tvornicu u općini Tešanj u BiH, gdje je nakon zatvaranja preseljena i proizvodnja iz Sarajeva.

Alpina ima i proizvodnju u Kini, gdje proizvodi dio obuće za skijaško trčanje nižeg cjenovnog ranga, te laganu planinarsku i urbanu obuću. Cipele za alpsko skijanje, zahtjevne cipele za skijaško trčanje višeg cjenovnog razreda i kožna planinarska obuća u potpunosti se proizvode u Bosni i Hercegovini, kazala je Kavčič-Jesenovac.

Posljednjih godina Alpina kontinuirano smanjuje proizvodnju modne obuće. U 2016. godini proizvela je oko 610.000 pari obuće, prošle godine 141.000, a ove će godine proizvesti tek oko 45.700 pari obuće.

Kako je rekla Amadea Kavčič-Jesenovec, najveći pad proizvodnje bio je na početku epidemije covida. Prošle je godine, međutim, tadašnja uprava odlučila zaustaviti razvoj modne obuće jer su Alpinini najveći kupci otišli u stečaj, a nisu uspjeli pronaći nove kupce.

– Proizvodne cijene modne obuće koja je u cijelosti proizvedena u Evropi bile su previsoke i nekonkurentne. Konkurentske firme proizvode ili kupuju modnu obuću u zemljama s nižim troškovima rada, poput Vijetnama, Bangladeša, Brazila. U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće – objasnila je direktorica.

Ujedno je naglasila da Alpina dugoročno planira ostati vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje – za zimsku sezonu 2024./25. potpisali su ugovor i s aktuelnim prvakom u skijaškom trčanju, Norvežaniom Haraldom O. Amundsenom, koji je prošle sezone osvojio Kristalni globus. Žele se ponovno pozicionirati na tržištu cipela za alpsko skijanje, s novom inovativnom ženskom skijaškom cipelom koja dolazi na tržište ove godine, i novom muškom skijaškom cipelom sljedeće godine.

– Daljnji razvoj ne bi bio moguć bez vlasnika koji su u posljednjih godinu i po osigurali potrebna sredstva. Novaca za ovakav razvoj u Alpini nije bilo u zadnjih 15 godina – dodala je Kavčič-Jesenovac. Od 2022. Alpina je u vlasništvu češke firme K&H.

 
Alpina
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.