12.9.2024. 17:28
6
Srđan Mandić o teškim riječima koje mu je uputio Senad Pećanin: "Razočarao sam se u njega. Osoba od ugleda kakav je on treba biti svjesna da svaka javno iznesena riječ sa sobom nosi odgovornost"
U izbornoj trci za načelnika Općine Centar će biti i Srđan Mandić, aktuelni načelnik ove općine.

Mandić je na prošlim izborima, kao kandidat "Četvorke" (Naša stranka, SDP, NiP, NBL - današnji NES) uvjerljivu pobjedu odnio sa čak skoro deset hiljada glasova razlike u odnosu na drugoplasiranog kandidata SDA Nedžada Ajnadžića.

Iza Mandića je jedan vrlo turbulentan mandat, prepun opstrukcija u njegovom radu, sukoba sa Općinskim vijećem Centra, te neuspješnog referenduma za opoziv.

Aktuelni načelnik Centra je, povodom predstojećih izbora u našoj zemlji, govorio za Source.ba portal. Podsjećamo na jučerašnji intervju za naš portal drugog kandidata za Općinu Centar, Tarika Jažića, kojeg možete pogledati OVDJE.

SOURCE: Nakon punog mandata na poziciji načelnika Općine Centar, s obzirom na sve nedaće i dešavanja, bez obzira što niste ispunili zacrtano, jeste li ipak iole zadovoljni učinjenim?

Mandić: Iako nisam u potpunosti zadovoljan postignutim, jer nije sve išlo kako smo željeli, mislim da se sa zadovoljstvom i ponosom mogu osvrnuti na čitav niz realizovanih projekata i pokrenutih procesa. Naime, Opštinu Centar smo približili mladim ljudima, naši đaci i studenti imaju najviše stipendije, pomažemo njihove odlaske na ekskurzije  i studijska putovanja, finansijski podržavamo prisustvo i nagrađujemo uspjehe naših mladih takmičara na sportskim borilištima i takmičenjima u znanju. Izgradili smo i obnovili veliki broj dječijih igrališta i sportskih terena. Naš FIS je opet kovačnica budućih medalja. Porodili smo i podigli desetine start-up projekata. Posebnu pažnju posvetili smo našim najstarijim sugrađanima, koji su nam svojim vrijednim radom u naslijeđe ostavili ovo što danas imamo, sa namjerom da im obezbijedimo da na pristojan i dostojanstven način prožive treću životnu dob. Posebnu brigu i osjetljivost pokazali smo prema onima kojima najviše dugujemo. Zato smo se maksimalno trudili da mojim ratnim saborcima pružimo sve što su zaslužili i šta im zapravo i pripada. Postali smo lider u digitalnoj transformaciji opštinskih usluga uz stalne napore da rad opštinskih službi osavremenimo, pojednostavimo i učinimo pristupačnim svim građanima. Svaki projekt, svaki korak naprijed, bio je motivisan željom da naš grad i opštinu učinimo boljim mjestom za život, pa smo se upustili u projekte s kojima se niko ranije nije smio suočiti. Bili smo hrabri i krenuli smo u rješavanje problema i u dijelovima opštine koje su drugi decenijama zaobilazili. Doveli smo vodu gdje je ranije nije nikada bilo. Planski smo promijenili kilometre vodovodnih i kanalizacionih cijevi i kablova prije nego što smo asfaltirali i obnovili  desetine ulica, popravili i postavili na hiljade novih basamaka, tako da ih neće trebati  ponovno raskopavati za godinu dana, kako se to radilo ranije. Zaustavili smo devastaciju prostora gdje god je to bilo moguće. Javne rasprave o teškim temama, poput regulacionih planova, smo vratili u javni prostor i danas svaki stanovnik Opštine Centar može slobodno dati svoje mišljenje i svoj sud i aktivno učestvovati u donošenju odluka što ranije nije bio slučaj.

SOURCE:  Osim problema sa Općinskim vijećem, šta bi ste naveli kao razloge prilično neuspješnog mandata na načelničkoj poziciji?

Mandić: Iz svega navednog što sam pobrojao lako je vidljivo da ne stoji ocjena koju ste u pitanju iznijeli. Od samog početka mandata suočili smo se s nizom otežavajućih okolnosti, pandemijom, i velikom krizom izazvanom agresijom na Ukrajinu koja je u potpunosti paralizovala privredni život, ali i sa birokratskim preprekama i što je još gore sa interesnim grupama i političkim blokadama koje su usporile ili u potpunosti zaustavile mnoštvo planiranih projekata. Ovdje bih posebno izdvojio pogubne posljedice donošenja Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Po ovoj besmislenoj odluci za sve radove i investicije u užoj jezgri Opštine. Po ovoj besmislenoj odluci za sve radove i investicije u užoj jezgri Opštine Centar potrebno je ishodovati saglasnost i od osobe koja sjedi u Banjaluci, a ako ikada tu saglasnost dobijete onda morate čekati dozvolu Federalnog ministarstva.

SOURCE: Bili ste ministar u Vladi Kantona Sarajevo, ali i na direktorskim pozicijama pojedinih  kompanija. Kako je za Vas lično izgledao posao načelnika? U poređenju sa prethodnim funkcijama na kojima ste bili, da li je bio najzahtjevniji?

Mandić: Posao načelnika je definitivno najteži i najodgovorniji, iako ne treba ni za trenutak podcijeniti ni složenost svih drugih poslova koje sam do sada radio. Radno vrijeme načelnika traje praktično dvadesetčetiri sata dnevno pri čemu ste konstantno izloženi pažnji javnosti. Ipak, moram reći i to, da mi je ovaj posao najdraži u dosadašnjoj karijeri jer sam, kao i u ratnom periodu, ponovno u prilici da se borim za svoj grad i državu. Želja mi je da od Sarajeva napravimo moderan evropski grad kakav svojom dugom i bogatom istorijom i tradicijom zaslužuje da bude. 

SOURCE:  Kakvo je Vaše mišljenje o Vašim protukandidatima na predstojećim izborima, odnosno, Dennisu Gratzu i Tariku Jažiću? Riječ je o bivšim članovima Naše stranke, a kandidat DF-a je čak bio i predsjednik Naše stranke. Jeste li sigurni u pobjedu na ovim Lokalnim izborima?

Mandić: O tome koliko je Naša stranka postala važan faktor na političkoj sceni dovoljno govori da Stranka demokratske akcije za načelničku poziciju u Centru nije kandidovala svog člana, nego bivšeg člana Naše stranke, računajući da će na taj način oslabiti NS i pri tome doći do glasova na koje inače ne može računati. Slično je i sa gospodinom Tarikom Jažićem. Već sam u nekoliko navrata isticao da mi je jako žao što je gospodin Dennis Gratz ne samo promijenio stranku nego i političku orijentaciju, i od liberala i političara sa lijeve strane političkog spektra postao uzdanica desnice. A što se ishoda izbora tiče, imam osnova da vjerujem da će mi birači i ovoga puta dati povjerenje i da ću i u sljedeće četiri godine raditi nabolje što znam i mogu u interesu zajednice, što je moja trajna obaveza prema sedamnaest hiljada ljudi koji su me podržali na izborima prije četiri godine ali i tokom pokušaja mog opoziva prošle godine.  

SOURCE:  Gratz Vas je u jednom intervjuu okrivio, osim za "užasnu rasvjetu, curenje vode, nedostatak igrališta, osipanje fasada itd", čak i za cvjetanje kriminala u Centru. Kako Vi reagujete na to?

Mandić: Kolega Gratz, iako stanovnik Opštine Centar i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, počeo se opštinskim temama baviti, nažalost, tek u posljednjih mjesec dana. Iz njegovih nastupa se vidi da ne poznaje tematiku ali i prostore koje obilazi, a osim mojih navodnih nedostataka nije prezentovao nijedan projekat na kojem bi radio kao načelnik. Sa druge strane, ja nikada nisam krio da stvari nisu idealne, niti sam ikada rekao da se mogu skroz promijeniti za četiri godine, pogotovo kada se zna da sam opštinu naslijedio u katastrofalnom stanju, opterećenu korupcijom i nedemokratskim vođenjem. Opština danas izgleda bolje nego kad sam je preuzeo a pravi rezultati biće još vidljiviji ako osvojim naredni mandat.

SOURCE:  Pomalo teške riječi je uputio i poznati sarajevski advokat i novinar Senad Pećanin koji je rekao da ste najgori načelnik u Bosni i Hercegovini, te da je apsolutno razočaran Vašim učinkom jer je i glasao za Vas. Da li Vas pogađaju takvi komentari?

Mandić: Naravno da gospodin Pećanin kao  i svaki drugi glasač ima pravo da iznese svoje mišljenje i ja to u potpunosti prihvatam. Međutim, koliko mi je poznato gospodin Pećanin tu svoju ocjenu nije potkrijepio činjenicama nego se vodio ličnim osjećajem. Ono što ja sa svoje strane mogu da kažem je da sam se ja razočarao u njega. Osoba od ugleda, kakva je gospodin Pećanin, treba biti svjesna da svaka javno iznesena riječ sa sobom nosi i odgovornost prema onima koji to prate i rukovode se javno izrečenim stavovima. Imajući to u vidu mislim da je gospodin svojim izjavama sigurno iznevjerio dio svojih pratilaca. 

SOURCE:  U slučaju neuspjeha na ovim izborima, čime ćete se baviti? Da li napuštate politiku?

Mandić: O tome je prerano razmišljati, u potpunosti sam fokusiran na kampanju i predstojeće izbore.

SOURCE:  Nedavno je potpisan urbanistički sporazum za I fazu rekonstrukcije stadiona Koševo. Kazali ste prepuni entuzijazma da je ovo najkonkretniji korak ikada kada je riječ o rekonstrukciji pomenutog stadiona. Međutim, Vaš entuzijazam nije baš dijelio i ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo Kenan Magoda koji je kazao da je to samo jedan od papira, te da to ništa ne znači. Kada je riječ o finansiranju, kazao je da bi Općina trebala uložiti 50 posto sredstava jer je riječ o imovini te institucije. Šta Vi mislite o riječima ministra Magode, te da li je ovdje riječ o samo još jednom predizbornom obećanju?

Mandić: Prije svega moram reći da odgovorno tvrdim kako je u protekle četiri godine na Stadionu „Asim Ferhatović Hase“, u saradnji sa Fudbalskim klubom Sarajevo i Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine, uloženo više nego ikad od rata naovamo. Pored novoizgrađenog terena koji zadovoljava najviše evropske i svjetske standarde rekonstruisane su svlačionice i VIP salon. Zahvaljujući tome Sarajevo se, nakon nekoliko godina svojevrsnog izbjeglištva, vratilo kući da pred svojim navijačima igra evropske utakmice.
Na pitanju rješavanja statusa stadiona „Asim Ferhatović Hase“ aktivno radim već četiri godine, zbog čega je apsolutno neopravdano reći da je ovo samo još jedno izborno obećanje. Podsjetiću Vas, već od prvih dana mandata, a na izričit zahtjev tadašnjeg rukovodstva Fudbalskog kluba Sarajevo, pristupio sam zahtjevnom i obimnom poslu stvaranja preduslova za predaju na korištenje i upravljanje stadiona „Asim Ferhatović Hase“ Fudbalskom klubu Sarajevo. Višemjesečni trud i rad na ovom kompleksnom zadatku je na obostrano zadovoljstvo okončan u aprilu 2021. odlukom Općinskog vijeća Općine Centar, na osnovu koje smo tadašnja direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrina Buljubašić i ja potpisali ugovor prema kojem se stadion daje na upravljanje na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za još 15 godina. Međutim, u međuvremenu je došlo do promjene upravljačke strukture u Fudbalskom klubu Sarajevo. Novi menadžment ocijenio je taj ugovor neprihvatljivim za Klub i njemu je, nakon dva aneksa o produženju, istekao zakonski rok, nakon čega je rukovodstvo kluba odlučilo  dati novi prijedlog rekonstrukcije stadiona. Vođeni su pregovori oko mogućnosti da FK Sarajevo obezbijedi investitora i uloži novac u izgradnju novog stadiona, ali je i ta inicijativa obustavljena i to od strane kluba. U međuvremenu je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine izrazio interesovanje za izgradnju nacionalnog stadiona zbog čega je održano nekoliko sastanaka sa zvaničnicima Saveza. U svim ovim aktivnostima Opština Centar je u okviru vlastitih mogućnosti i nadležnosti pratila želje Fudbalskog kluba Sarajevo, koje je ranijom odlukom Općinskog vijeća proglašeno udruženjem od posebnog značaja za Opštinu. Na koncu smo došli rješenja po kojem je FK Sarajevo poklonilo idejni projekat Opštini Centar, a Grad Sarajevo na sebe preuzelo finansiranje izrade glavnog projekta nakon što je Opština dala urbanističku saglasnost. Kao što se to iz pobrojanog vidi, mi smo do sada ispunjavali sve ono što je FK Sarajevo tražio od nas, a sada smo po prvi put krenuli ka tome da Opština sa višim nivoima vlasti krene u rekonstrukciju stadiona, jer ovaj projekat svojom veličinom i značajem uveliko prevazilazi opštinske granice. Ministar Magoda je od samog početka uključen u ovaj proces, međusobno koordinišemo korake i slijedimo instrukcije sa zajedničkim ciljem da modernizujemo najveći stadion u državi, a što je od nemjerljive važnosti kako za Grad i Kanton Sarajevo, tako i za Federaciju i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, o procentima učešća ćemo se dogovarati ali kada dođe vrijeme za to.

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.