14.9.2024. 18:07
6
"'Trojka' je isto uradila Hasanu Tanoviću što i Bogiću Bogićeviću. Građanima nisu potrebni oni što prže ćevape i dijele poklone pred kamerama već lideri s konkretnim rezultatima"
FOTO: Source.ba/Arhiva
Na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, a koji će biti održani 6. oktobra, jedna od najzanimljivijih bitki će se voditi u sarajevskoj općini Novo Sarajevo.

Kandidati će biti Muamer Bandić, ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu uz podršku SDA i DF-a, Benjamina Karić, ispred SDP-a a koju će podržati i NiP, Vildana Bešlija ispred Naše stranke, Afan Kalamujić ispred pokreta "Za nove generacije", te bivši dugogodišnji načelnik ove općine, Nedžad Koldžo, ispred stranke "Naprijed".

Bandić je govorio za Source.ba portal.

SOURCE: Aktuelni načelnik Općine Hasan Tanović se nije rekandidovao za istu poziciju. No, iz Vaše perspektive, kako ste Vi vidjeli njegov mandat? Mnogo su ga kritikovali i osporavali, šta ste mu Vi najviše zamjerali u radu?

Bandić: Mandat načelnika Hasana Tanovića je bio obilježen propuštenim prilikama i nedostatkom hrabrosti da se uhvati u koštac s pravim problemima. Najviše mu zamjeram što je upravljanje Općinom sveo na fudbalski rečeno solo prodore, a vođenje lokalne zajednice se ne smije svoditi na takvu politiku. Nije pokazao sposobnost da vodi Općinu ka ozbiljnim, dugoročnim rješenjima koja bi poboljšala život u Novom Sarajevu. Isto tako, Tanović je bio zarobljen između vlastite pogrešne procjene da vjeruje projektu Trojka i tog projekta koji je upravljanje općinom očito shvatio kao mogućnost za iskorištavanje njenih resursa u svakom smislu. To što je Trojka uradila Tanoviću prethodno je učinila Bogiću Bogićeviću. To je jednostavno takav projektat, slično je bilo i u općini Centar. Građanima ne trebaju takvi politički eksperimenti, nego neko osoba koja će mjesto načelnika shvatiti kao posao rudara da bi uspjela unaprijediti život u jednoj općini. Tanović to nije znao ili nije mogao, a građani su ispaštali!

SOURCE: Sa druge strane, šta bi ste istakli kao pozitivnu stranu i dobri dio njegovog četverogodišnjeg mandata?

Bandić: Pozitivno je što je pokušavao održati kontakt s građanima, ali i tu je stao na pola puta. Iako su neke inicijative bile dobre na papiru, nedostajala je ozbiljnost u realizaciji. Tanović je imao potencijal da ostvari više, ali nije uspio pokazati političku snagu i odlučnost koja je bila potrebna da se Novo Sarajevo stvarno promijeni na bolje.

SOURCE: Kako Vama izgleda danas općina Novo Sarajevo?

Bandić:
Novo Sarajevo danas izgleda kao općina koja je zapela u status quo – puno obećanja, malo konkretnih rezultata. Imamo resurse i potencijale, ali nedostajao je ozbiljan, odgovoran pristup koji bi osigurao da svaki projekat bude završen i da ima stvaran utjecaj na život građana. Nažalost, izgleda kao da smo se zadnjih godina više bavili formom nego suštinom.

SOURCE: Koji je najveći potencijal općine prema Vašem mišljenju?

Bandić: Najveći potencijal općine su naši ljudi – od mladih talenata do iskusnih profesionalaca, ali i naši poslovni kapaciteti. Novo Sarajevo može postati ekonomski motor, ali za to trebamo ozbiljan plan, podršku poduzetništvu, i infrastrukturu koja će omogućiti razvoj. Ne možemo više dozvoliti da se razvoj odvija stihijski, bez jasne vizije. Ovo je općina koja može i treba biti lider, a ne slijepi posmatrač.

SOURCE: Barem sudeći po brojnosti kandidata za načelnika Općine, žestoka bitka će se voditi. Koga vidite kao najozbiljnijeg kandidata i najveću prijetnju Vama da ne budete izabrani?

Bandić: U ovoj utrci ne vidim prijetnje. Niti sam rad govoriti da je neko nekome prijetnja. Najveća prijetnja je vraćanje na stare, potrošene politike i pristupe koji su nas doveli tu gdje jesmo. U ovoj utrci, fokusiram se na svoje vrijednosti, program i planove, a vjerujem da će građani prepoznati da je vrijeme za hrabru i pravu promjenu, a ne recikliranje starih lidera.

SOURCE: Mislite li da je trenutna gradonačelnica, a inače i kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo, Benjamina Karić krenula, što se kaže, "davnih dana" u kampanju? Neke od njenih aktivnosti su izdvajanje sredstva za JU Centar "Vladimir Nazor", posjeta OŠ Pofalići na prvi dan školske godine, opremanje laboratorije Treće gimnazije, pa rekonstrukcija vrtića "Kolibri", pa onda ono prženje i dijeljenje ćevapa na Čaršiji, posjeta penzionerima Novog Sarajeva i podjela poklona sa njenim imenom na kesama itd. 

Bandić: Nemam namjeru previše vremena trošiti na protukandidate. Pristup gospođe Benjamine Karić je klasičan primjer političkog marketinga bez stvarne dubine. Građanima su potrebni lideri s konkretnim rezultatima, a ne oni koji dijele poklone i prže ćevape pred kamerama. Kampanja bi trebala biti o stvarnim potrebama građana, a ne o fotografijama i simpatičnim gestovima koje su samo privremeno ugodne oku.

SOURCE: I njena promjena mjesta prebivališta iz Općine Centar u Novo Sarajevo je izazvala mnogo kontroverzi, kako Vi na taj njen potez gledate?

Bandić: Svako ima pravo da bira gdje će da živi, mnogi su taj njen potez prokomentarisali kao jeftin politički trik. Ja ću ostaviti građanima da kažu svoj sud. Jer, siguran sam da građani žele ljude koji su istinski posvećeni rješavanju problema u zajednici u kojoj žive. Bitno je da zahvaljujući medijima građani dobiju prave informacije, pa neka oni kažu je li bitno to što je Karić mijenjala prebivalište, kupila stan u općini Centar i slično. Ja duboko vjerujem da promjene može donijeti neko ko živi svaki dan Novo Sarajevo, bez pretvaranja ili lažnih ideala.

SOURCE: Sa druge strane, među kandidatima je i dobro poznato lice Novog Sarajeva, dugogodišnji načelnik Općine Nedžad Koldžo, kakvo mišljenje imate o njemu?

Bandić: Koldžo je simbol prošlih vremena, perioda u kojem je Novo Sarajevo izgubilo korak s modernizacijom i razvojem. Njegov povratak ne bi značio napredak, već vraćanje na stare modele upravljanja koji su nas zadržali da tavorimo u mjestu. Građani su umorni od starih priča i zaslužuju nešto novo, svježe i konkretno. Građani zaslužuju pravu promjenu.

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.