26.8.2024. 11:27
3
Sigurnosna situacija u Mostaru kao da je rat jučer završio: Djeca se premlaćuju, džamije pljačkaju, a MUP HNK šta radi?
Kako smo već ranije prenijeli, sinoć oko 22 i 30 sati je u Malom Polju kod Blagaja, grupa od pet do šest pripadnika navijačke grupe Ultrasi napalo trinaestogodišnjaka, navodno palicama.

On je na sebi imao majicu Veleža, koju su huligani skinuli sa njega.

O ovom događaju se šturo oglasio i MUP HNK:

"25.08.2024.godine oko 22,30 sati u PS Mostar Jug obratio se R.E.(2010) i prijavio da su ga u blizini restorana 'LAKS' u Malom polju fizički napala 5-6 NN lica, te mu skinuli majicu 'Red Army' i udaljili se u pravcu  SRC Bunica". 

Prije samo nekoliko dana, u selu Baćevići, koji naseljavaju povratnici srpske nacionalnosti, oblijepljeni su kukasti krstovi, slovo "U" i "HVO". 

Prema tvrdnjama mještana, grupa navijača Zrinjskog su "rafalali" po selu, a kada je jedan dječak odlijepio pomenute naljepnice, navodno je fizički napadnut.

Da grupa huligana, koji simpatišu Zrinjski, ali i fašizam, "vedri i oblači" Mostarom i HNK, dokaz je i napad na mladiće uzrasta od 14 do 18 godina, koji se desio sredinom augusta u naselju Opine.

Napali su huligani i tada, u grupi, brojčano jači, njih deset, onako "junački" sa palicama, mladiće koji su se u parku bezazleno zabavljali. 

I to je samo pobrojano ono što se u posljednjih nekoliko sedmica dešavalo.

Mostarac Sanel Kajan, koji je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je užasnut sve češćim napadima na djecu, turiste, naše ljude iz drugih krajeva BiH, te građane Mostara.

"Oni koji se nazivaju 'navijačima' sportskog kluba registrovanog 1992. godine terorišu Mostar godinama. Novinski i tekstovi na portalima svjedoče o tome. Desetine i stotine tekstova o napadu tih huligana, tih bandita, tih vandala na sve što ne misli kao oni, ili eto navija za neki sportski klub koji nije po volji tih kriminalaca. Ono što je pogubno je izostanak konkretnih mjera, a što tim banditima daje vjetar u leđa i ohrabruje ih za dalje napade i vršenje kriminalnih aktivnosti. Napadi na našu djecu su skoro svakodnevni. Imamo li povjerenja u MUP HNK? Nakon svega? Zašto šuti tzv gradonačelnik Mostara? Do kada misli šutjeti predsjednik Gradskog vijeća Mostara?", upitao je Kajan.

Pozvao je i na hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Mostara.

"Stanje sigurnosti u ovom gradu je na najnižem nivou od završetka agresije i oružanih borbi. Pozivam Skupštinu HNK da sazove vanrednu sjednicu o sigurnosnom stanju na području tog kantona. Napadi na Bošnjake u Mostaru, Stocu, Čapljini, Prozoru i Neumu ne smiju ostati nekažnjeni. Ukoliko nadležni na općinskom, gradskom i kantonalnom nivou ne reaguju - biće to poruka nasilnicima da i dalje mogu napadati, zastrašivati, povređivati ljude i uništavati imovinu nekažnjeno. Zabrinut sam ponašanjem predstavnika Vlade i MUP-a HNK. U Mostaru je nedavno opljačkano čak 5 džamija. U periodu od 7. do 12. maja 2024. godine počinjena je provala i krađa i to u sljedećim džamijama: Karađozbegova (Karađozbegova Mahala), Vučjakovića (Brankovac), Nezir-agina (Stari grad), Šarića (Luka) i Ćose Jahjina (Musala). U džamije je provaljeno i ukradena je veća svota novca prikupljanog za dobrotvorne svrhe. Uz sve to je napravljena materijalna šteta. Medžlis Islamske zajednice Mostar je pozvao policiju (MUP HNK) da ovome stane u kraju. I? Ipak, ni kantonalna premijerka, ni ministar MUP-a HNK, nisu obišli džamije. Ali, jesu se odmah pojavili u katoličkoj crkvi na Bijelom brijegu koja je u to vrijeme bila na meti pljačkaša. I to su pojedini hrvatski mediji predstavili kao 'bošnjački napad na katoličku crkvu'. Kasnije će se ispostaviti da je počinilac iz Nevesinja, osoba koji nema veze s tvrdnjama pojedinih zvaničnika i medija", rekao je Kajan za Source.

Javno je upitao zašto je izostala ista reakcija u slučaju pet opljačkanih i vandaliziranih džamija u Mostaru u samo jednom mjesecu? 

"Da ne spominjem vandaliziranje harema u Mostaru i okolini, uništavanje mezarja, ograda, haremskih zidova... Ministra MUP-a HNK Marija Marića pitam:
-Proteklih godina zabilježene su desetine uništavanje mezara i oštećenja haremskih zidova. Premijer/ka HNK i ministar MUP-a nisu obišli te lokacije. Zašto?
-Na Partizanskom groblju u Mostaru nacisti su polupali više od 700 nadgrobnih ploča, išarali i uništili zidove spomen kompleksa koji je netom prije bio skoro obnovljen. Šteta se procjenjuje u stotinama hiljada maraka! Premijer/ka HNK i ministar MUP-a nisu obišli ovu lokaciju. Zašto?
-Fasade u zapadnom dijelu Mostara išarane su kukastim krstovima, ustaškim slovom U, porukama mržnje, promocije nacizma i fašizma. Premijer/ka HNK i ministar MUP-a nisu reagovali na ovu činjenicu. Zašto?
-Zabilježeni su brojni napadi na civile u mostarskim naseljima Donja Mahala, Cernica i Bulevar. Premijer/ka HNK i ministar MUP-a nisu obišli te lokacije. Zašto?
-Učenici i profesori škole u Šantićevoj ulici izloženi su dugogodišnjoj tiraniji i napadima. Bilo je i povrijeđenih! Premijer/ka HNK i ministar MUP-a nisu obišli tu lokaciju. Zašto?
- Naravno da osuđujem incident i pljačku u crkvi, ali, isto tako konstatujem da su premijerka HNK i ministar MUP-a odmah obišli crkvu u mostarskom naselju Bijeli brijeg, ali to isto nisu učinili u slučaju mostarskih džamija"
, navodi Kajan.

Kako kaže, ovo se može "ocijeniti kao krajnje licemjerstvo i neprofesionalnost".

"Dvostruka mjerila su odavno na snazi u dijelu države Bosne i Hercegovine koji se zove Hercegovačko-neretvanski kanton, kao i u Gradu Mostaru. Zašto? Na djelu je i nastavak promocije nacizma i fašizma u Mostaru. Poslije Partizanskog groblja, brojnih fasada i javnih prostora u gradskim kvartovima u zapadnom dijelu grada, sada su na red došla i druga mjesta, poput Baćevića. Ljubitelji nacizma i fašizma, izgleda ohrabreni neefikasnošću nadležnih struktura za bilo kakvom konkretnom reakcijom, sve više rade na širenju ovih političkih ideologija prezrenih i osuđenih od cijelog civilizovanog svijeta. Javnost od MUP-a HNK, od tužilaštava i od sudova očekuje akcije i rezultate, kada je riječ, uz sve ostalo, o divljanju neonacista i neofašista u Mostaru i južnom dijelu države. Isprazne izjave, tipa: 'Istraga je u tijeku!' slušamo decenijama i one više ni kod koga ne prolaze! Ustaškim i nacističkim sramnim simbolima mjesto je na smetljištu historije. Mostar je antifašistički grad! Ili si fašista ili si antifašista. Trećeg nema", zaključuje Kajan u razgovoru za naš portal.


SANEL KAJAN

(Ajdin B.)

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.