13.9.2024. 19:44
0
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja sa projektom HPV vakcinacije
Iz Ministarstva zdravstva KS poručuju da su od početka septembra dostupne nove količine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) namijenjenih za vakcinaciju djevojčica 8. razreda u skladu sa Programom imunizacije protiv HPV infekcije u 2023/2024. godini u FBiH koji izdaje Federalno ministarstvo zdravstva.

Vakcine protiv HPV-a će u toku školske godine biti dostupne prilikom obavljanja sistematskih pregleda djevojčica 8. razreda koji će biti organizirani u školskim dispanzerima pri domovima zdravlja KS u toku školske godine.

Također, vakcinisanje se može obaviti i na zahtjev roditelja djevojčica i van termina organiziranih sistematskih pregleda.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prvobitno nabavilo određene količine za oko 30 posto djevojčica šestih razreda u Kantonu Sarajevo.

U drugoj nabavci je nastavljeno vakcinisanje djevojčica i djevojaka i do 26 godine te su vakcinacijom obuhvaćeni i dječaci u osmom razredu.

"Organizirali smo u saradnji sa JU Dom zdravlja KS i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Dane otvorenih vrata HPV vakcinacije, pozvali studentice u KS, i tokom dvodnevne akcije smo vakcinisali sve one koje su došle na dva organizirana vakcinalna punkta", istakli su iz resornog ministarstva.

Naglašavaju naglasili da su u ovoj fazi dostupne određene količine devetovalentne vakcine protiv HPV "Gardasil 9" za učenice osmih razreda u Kantonu Sarajevo.

Upućen je poziv svim roditeljima da vakcinišu svoju djecu protiv HPV infekcije, vakcina sprječava rak grlića materice, a napominjemo da se vakcine apliciraju u dvije doze u razmaku od šest mjeseci.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.