13.10.2024. 15:00
11
Zbog čega plaćamo zdravstveno osiguranje: ZZOKS odbija zahtjeve pacijenata za refundaciju, liste sve duže
Pacijenti u Kantonu Sarajevo počeli su dobijati odbijenice za refundaciju troškova za deficitarne usluge od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Tako je jedna pacijentica obavila ultrazvuk abdomena u privatnoj ordinaciji s obzirom da je u javnom zdravstvu bila naručena za 24. maj 2025. godine.

No, kada je tražila zahtjev za refundaciju on je odbijen uz obrazloženje da je ugovor o deficitarnim uslugama za koje postoji lista čekanja prestao da važi 23. avgusta 2024. godine.

Iz Zavoda zdravstvenog osigiranja KS zatražili su od JU Dom zdravlja da obavijesti svoje uposlenike da je ugovor nevažeći te da pacijente više ne upućuju po saglasnost za deficitarnu uslugu.

U avgustu 2023. godine direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac potpisao je sa predstavnicima osam privatnih zdravstvenih ustanova ugovore za deficitarne usluge.

„Naši osiguranici više neće dugo čekati na CT snimak, magnetnu rezonancu, ultrazvučne preglede, color dopler i mnoge druge pretrage jer sada imaju mogućnost, ukoliko usluga ne može biti realizirana u javnim zdravstvenim ustanovama u roku od 90 dana, da koriste usluge i privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima smo potpisali ugovore. Naravno, sve u skladu sa definisanom procedurom. Zavod je u svrhu smanjenja lista čekanja na pojedine preglede, a prema uputi Ministarstva zdravstva, ugovorio dijagnostičke postupke za 22 deficitarne zdravstvene usluge u iznosu od 2.247.990,00 KM“ kazao je Kosovac.

No, građani, a očito ni zdravstveni radnici u javnom zdravstvu nisu obaviješteni da je istekao ugovor i da on nije produžen i da su utrošena planirana sredstva.

Ministarstvo zdravstva KS Enis Hasanović započelo je drugi projekat preventivnih pregleda dok su liste čekanja na neke redovne preglede sve duže, pa se postavlja pitanje zašto nije produžen projekat deficitarnih usluga.

Inače, Budžet ZZO KS za 2024. godinu je 663.824.000 KM.

(NAP)

11
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.