29.2.2024. 13:58
4
Načelnik Mandić o optužbama da mu je mandat prošao u izgradnji stepenica po Centru: Da su malo više u kontaktu sa ljudima znali bi od kojeg je značaja to za lokalno stanovništvo
FOTO: Facebook
Ušli smo u posljednju godinu mandata načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine koji su na Lokalnim izborima 2020. godine izabrani na ove funkcije.

Lokalni izbori u našoj zemlji bi se trebali održati ove godine, a tim povodom, portal Source će se u narednom periodu osvrnuti na rad sarajevskih načelnika u svom mandatu. 

Prvi intervju koji emitujemo je sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem.

Podsjećamo, Mandić je preuzeo dužnost načelnika 24. decembra 2020. godine.

SOURCE: Posljednja je godina Vašeg aktuelnog mandata na funkciji načelnika Općine Centar, kako biste ga Vi ocijenili? Prema monitoringu Istinomjera od kraja prošle godine, od 28 obećanja samo jedno ste ispunili, te ste započeli aktivnost na deset, dok je 11 obećanja u progresu.

Mandić: Dozvolite da Vas na početku odgovora korigujem. Naime, na kraju analize koju ste naveli piše “Na kraju treće godine mandata Srđana Mandića može se zaključiti da je nastavljen rad na ispunjavanju obećanja iz njegovog programa, pa tako procenat obećanja koja su ispunjena ili u progresu iznosi 37%, započet je rad na ispunjavanju 42% obećanja, dok nikakve aktivnosti nisu provođene u slučaju 21% obećanja”. Veoma cijenim analitički pristup Istinomjera i zahvalan sam im na svakoj konstruktivnoj kritici. Međutim, najveći dio datih obećanja odnosio se na probleme za čije rješavanje nije dovoljna izgradnja jednog objekta ili jednokratno finansiranje, nego kontinuirani rad. Evo, uzeću za primjer izborno obećanje koje se na Istinomjeru vodi kao „Uređenje parkova i trgova“. Odgovorno tvrdim da smo nakon izgradnje centralnog sarajevskog šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”, rekonstrukcijom Merhemića trga na Ciglanama, popločavanjem dijela Titove ulice, uređenjem i uvođenjem novih sadržaja na Betaniji, izgradnjom i rekonstrukcijom dječijih igrališta od Parka Jelene Vitas pa do rekreativnih sadržaja u Ulici Franca Lehara, i da ne nabrajam dalje pojedinačne projekte, imali značajne pomake na ovom polju. Istinomjer je ocijenio da je ovo obećanje u progresu.

Ta ocjena bi lako mogla takva i ostati bez obzira na to šta ćemo sve na ovom polju uraditi i u četvrtoj godini mandata, jer se ovdje ne radi o vrsti obećanja sa vidljivim krajem. Uređenje parkova i trgova se neće završiti ni u ovom ni u sljedećem mandatu, jer je to, kao što bi to moji komunalci rekli, živa materija, odnosno posao koji se mora kontinuirano raditi.  Pored navedenog, na sličnom principu su koncipirana i druga moja predizborna obećanja vezana za sistemsku podršku porodicama djece s poteškoćama u razvoju, rad na programima socijalne pomoći zasnovani na stvarnim korisničkim potrebama, digitalizacija opštinskih usluga, uspostava kvalitetne saradnje sa kulturnim i umjetničkim institucijama i mnogim drugima. Ponosan sam na činjenicu da naše udruženje“Colibri” koje se brine o djeci sa poteškoćama u razvoju ima optimalne uslove za rad. Prva smo lokalna zajednica u kojoj su radno angažovane osobe sa poteškoćama. Otvorili smo modernu šalter salu, digitalizovali određen broj usluga, a prave i konkretne pomake u ovom segmentu očekujem vrlo skoro. Partner smo Sarajevske filharmonije, Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Otvorene scene Obala, SARTRA, a naš Festival u Centru nakon 3 godine postao je prepoznatljiv i neizbježan dio SFF-a. Podsjećam da smo prvu godinu mandata radili u uslovima pandemije, dok je u drugoj dinamiku poslovanja u značajnoj mjeri odredila evropska ekonomska kriza izazvana ratom u Ukrajini. Da su objektivne okolnosti bile povoljnije sigurno bismo postigli više. Međutim, najvažnije je da smo prebrodili te dvije velike uzastopne krize. U prošloj godini smo napravili ogroman iskorak u skoro svim oblastima, tako da mogu reći da sam, imajući u vidu sve okolnosti, zadovoljan do sada urađenim, a planovi koje imamo za završnu godinu daju mi osnov za još veći optimizam.

SOURCE: Iza Vas je, moglo bi se reći, turbulentan mandat, naročito posljednja godina, da li mislite da biste više uradili kao načelnik da nije bilo svih tih turbulencija unutar Općinskog vijeća, te određenih neslaganja unutar koalicije "Trojka" na općinskom nivou?

Mandić: U Vašem pitanju sadržan je i odgovor. Naravno, da nisu postojale turbulencije sigurno bi više bilo urađeno. Ovako je previše vremena potrošeno na rješavanju posljedica problema koje su te turbulencije izazvale, a da o mučnoj atmosferi u kojoj smo djelovali, prijetnjama, ucjenama i lažima i ne govorimo. Nažalost, trpili smo i posljedice nedovoljne podrške određenog broja kantonalnih institucija, prije svega preduzeća VIK, ali i Zavoda za izgradnju KS. Bojim se da je i to uzrokovano određenom vrstom političkog uticaja i pritiska. Ako tome dodamo i spornu Odluku o proglašenju centralnih dijelova opštine “Historijskim urbanim krajolikom” koja nam je zaustavila ili usporila brojne projekte, mogu reći da su politike različitih nivoa “trenirale strogoću” na novoj opštinskoj administraciji. Na koncu, najviše su trpili građani, ali smo u značajnoj mjeri uspjeli amortizovati te udare. 

SOURCE: Iz opozicionog tabora, ali i pojedinih koalicionih stranaka za Vas kažu da ste "najlošiji načelnik u historiji Centra", te da ste u svom mandatu gradili samo stepenice po toj općini i time se hvalili po društvenim mrežama, kako Vi reagujete na to?

Mandić: Ne bih se previše osvrtao na zlurade komentare političkih stranaka koje moj ukupan rad svode na samo jedan, za njih očigledno beznačajan, dio. A upravo iz ovakvih komentara vidi se u kolikom raskoraku su stavovi određenih stranaka i pojedinih političara sa stvarnošću i potrebama građana. Naime, da su malo više u kontaktu sa ljudima znali bi da je za lokalno stanovništvo popravak i izgradnja novih stepeništa od životnog značaja, a u šta sam se ja uvjerio još tokom kampanje za izbor načelnika. Nebrojeni zahtjevi mjesnih zajednica, neformalnih grupa građana i pojedinaca svakodnevno pristižu na adresu Opštine. Uostalom, da je problem, koji je zapostavljan godinama, a u mnogim slučajevima čak i decenijama, bio riješen ranije, ne bih se njime ja morao baviti danas. Naši budžeti su odraz zahtijeva stanovništva. Ono što svjesno zaboravljaju istaći je oko dvadesetak kilometara rekonstruisanih cesta, od ukupno 74 km kojima upravlja opština Centar. Kao načelnik uveo sam jedan potpuno novi pristup. Naime, ni jedna sanacija cesta ne radi se a da se prije toga ne uradi rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. To znači da se više neće raditi asfaltiranja jednih te istih cesta svake četvrte godine. Ono što smo uradili i što planiramo uraditi trajaće decenijama. A pogledajte još jedan apsurd. Vijećnici stranke Narod i pravda Centar na raspravi oko budžeta nisu predložili niti jedan novi kapitalni projekat. O neuspjelom pokušaju referendum neću ni govoriti. Zato me njihovi komentari više ne dotiču.

SOURCE: Na šta ste najponosniji što se tiče Vašeg dosadašnjeg načelničkog mandata?

Mandić: Djelimično sam na ovo pitanje već odgovorio. Moram reći da me sretnim čini svaki riješen problem s kojim mi se građani obrate, bez obzira na veličinu ili objektivni značaj. Jedan od ogromnih problema koji se pred mene postavio još tokom kampanje, a koji je postao jedno od nepisanih predizbornih obećanja, je bilo pitanje vodosnabdijevanja rubnih dijelova Opštine Centar. Široj javnosti je poznat slučaj gospodina Redže Hamzića, koji je zbog svog poštenja i humanizma dobio nadimak Poštenjačina. Kuća u kojoj živi, ali i mnoge druge na području Poljina, decenijama nisu bile priključene na sistem vodovoda i kanalizacije. Ispunjenje obećanja datog gospodinu Hamziću i njegovim komšijama i radost koju im je ono donijelo dodatni je podsticaj za rad. 25 godina nakon okončanja rata zatekli smo centralnu gradsku opštinu koja nije obezbijedila vodu za sva područja. Svaki novi priključak, svaka nova vodovodna cijev umjesto starih, otrovnih azbestnih cijevi za mene je mala pobjeda. Nismo završili posao, ali u narednih nekoliko godina sigurno hoćemo. Jednako sretnim čini me  otvaranje procesa demokratizacije u donošenju odluka u Opštini Centar. To smatram svojim značajnim  uspjehom. Otpor različitim lobijima i pritiscima interesnih grupa i pojedinaca i uključivanje građana u rješavanje svih životno važnih pitanja njihove lokalne zajednice za mene je apsolutni imperativ u uslovima opšte apatije i veoma raširenog nepovjerenja prema politikama koje dugo vladaju našim prostorima. Iskoraci koje smo u Opštini Centar napravili u odlučivanju, uz konsultacije i uključivanje što šireg kruga zainteresovanih od stanara do strukovnih udruženja, kroz održavanje stvarnih, a ne samo formalnih, javnih rasprava, te organizacijom foruma i javnih skupova u saradnji sa međunarodnim organizacijama kroz brojne projekte, za mene su jedini ispravan put. Mislim da mi do sada ostvaren nivo otvaranja opštine prema građanima daje osnovu za određeno zadovoljstvo, sa punom sviješću da je ovo dugotrajan proces, koji za krajnji cilj ima, ne samo uključivanje u odlučivanje, nego i povećanu zainteresovanost građana za ključna pitanja zajednice u kojoj žive i rade. Na početku mandata sam rekao da želim da građanke i građani upravljaju svojom lokalnom zajednicom i čini mi se da je taj proces nezaustavljivo krenuo.

Ipak, ono na šta sam najponosniji je činjenica Opština Centar sve više opravdava epitet opštine za mlade. Za tri godine izdvojeno je 10,8 miliona u cilju kontinuiranog poboljšavanja uslova za rad i školovanje, poboljšanju  položaja mladih, njihovog aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu te stvaranju okruženja u kojem će imati veće šanse i perspektivu za bolje sutra. Naša djeca imaju najveće iznose stipendija i nagrada za svoja dostignuća, sportska i naučna. Dajemo im na raspolaganje našu najvrijedniju imovinu na korištenje, poput Vile Braun ili novootvorene Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina. Ulažemo u projekte samozapošljavanja. Sredstva koja izdvajamo za nevladin sektor usmjerena su isključivo za mlade.

Izvor mog zadovoljstva su i sportske medalje stečene nakon poboljšanja uslova u kultnom FIS-u u koji je uloženo preko milion i dvjesto hiljada maraka. Ponosan sam na sestre Sipović i Larisu Cerić koje iz našeg FIS-a idu na svjetska takmičenja i osvajaju medalje. Ništa manje zadovoljstvo je pratiti sve veće prisustvo građana svih generacija na brojnim rekreativnim projektima koje zajednički realizuju Opština i Centar za sport i rekreaciju. FIS je od blijede uspomene na slavne dane, i jedne velike sramote i rugla, ponovo postao mjesto susreta i ponosa naših sportista i rekreativaca. 


Meni lično, emotivno je  važan  i spomenik Mirzi Delibašiću, ispred njegove dvorane. Lana Pudar je postala stanovnica Opštine Centar. Ponosan sam na svaki dječiji osmjeh, na svaki zagrljaj naših najstarijih sugrađana. Ponosan sam na moje kolegice i kolege iz opštine, koji časno i profesionalno rade svoj posao, čak i u najtežim pandemijskim uslovima. Ponosan sam na našeg Anesa, divnog i plemenitog momka sa Down sindromom koji radi sa nama, koji je sve nas učinio boljim ljudima jer širi, ali i dobija nazad, ogromnu ljubav. To ne može mjeriti niti Istinomjer niti bilo koja savremena analitička metoda. To je neprocjenjivo.

SOURCE: U tekućoj godini bi se trebali održati i Lokalni izbori, više ste puta govorili da biste željeli se ponovo kandidovati za poziciju načelnika, kakvog je stava predsjednik Naše stranke Edin Forto o toj želji? Jesu li obavljeni razgovori? Šta Vi mislite, hoćete li naići na podršku prvenstveno u Našoj stranci, a onda i u koaliciji "Trojka" s obzirom na sva dešavanja u proteklom periodu? 

Mandić: Dozvolite da vas podsjetim da sam, kao tadašnji potpredsjednik Naše stranke i ministar u najpopularnijoj Vladi KS, jedan od ljudi koji su stvarali projekat koji se danas zove “Trojka”. Na talasu uspjeha naše vlade došle su pobjede naših načelnika na lokalnim izborima. Čvrsto se i danas držim principa i načela koje smo uspostavili 2018. godine. Uspjeh naše vlade bio je zasnovan na međusobnom uvažavanju, dijalogu, kompromisu, kolegijalnosti, pa i prijateljstvu ako hoćete. Tu nije bilo mjesta ucjenama, prijetnjama i pritiscima i oštro se suprotstavljam svakom takvom pokušaju. Opštinski odbor Naše stranke  mi je dao jednoglasnu i nedvosmislenu podršku. Očekujem adekvatan stav i ostalih organa stranke. Neuspjeli pokušaj opoziva i podrška Naše stranke, SDP-a, značajnog broja kolegica i kolega iz NIP-a,  ali i velikog broja sugrađanki i sugrađana koja je uslijedila, daje mi za pravo da od “Trojke” tražim i očekujem podršku za još jedan mandat. Potpuno sam fokusiran na svoj posao, “zaljubljen” u svoj grad i apsolutno spreman da započeti posao dovedem do kraja. Siguran sam u pobjedu, čak i više nego 2020. godine. Idemo dalje.

Novinar: Ajdin Balićevac

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.