13.8.2024. 21:12
0
Stiže prvi bh. električni skuter: Uskoro i gradnja fabrike
Naredne sedmice u Sarajevu će biti predstavljen prototip prvog bh. električnog skutera iza kojeg stoji kompanija CORE.

Kao spoj urbanog stila življenja i vrhunske tehnologije, ovo prevozno sredstvo predstavlja budućnost na ulicama gradova širom svijeta.

CORE inženjeri, kako tvrde iz kompanije, stoje iza desetina rješenja u auto industriji za premium brandove kao što su Rolls Royce, Maserati, Porsche, BMW, MINI, Bentley, Mercedes-Benz, a sada su razvili koncept električnog skutera čiji su svi dijelovi proizvedeni u Bosni i Hercegovini.

– Sarajevo je još od Emerika Bluma imalo inovatore i ljude sa vizijom, kada je riječ o tehnologiji. Mi smo našim inženjerima kroz saradnje sa premium brandovima omogućili iskustvo svjetskog nivoa i tako doprinijeli da bh. pamet kreira rješenje za cijeli svijet. Posebno nam je bilo važno da prvi prototip proizvedemo u saradnji sa bh. kompanijama, da pokažemo da ovdje imamo i znanje i tehnologiju koja može parirati svjetskim inovacijama. Namjera nam je da u saradnji sa strateškim partnerima otvorimo fabriku i krenemo u serijsku proizvodnju upravo u Bosni i Hercegovini – istakao je suvlasnik i generalni direktor kompanije CORE doo, Jens Ceribašić, koji je i glavna osoba koja stoji iza koncepta e-scooter by CORE.

Električni skuter predstavlja pravo pametno rješenje za urbano okruženje zahvaljujući samo nekim od tehničkih osobina kao što je otključavanje i paljenje pomoću koda, povezivanje sa mobilnim telefonom ili tabletom vozača ili sa internetom, tehnologija ekrana osjetljivog na dodir.

U zavisnosti od postavki skuter će se moći kretati maksimalnom brzinom do 110km/h, a domet će mu biti do 100 kilometara.

Punjenje će biti moguće kući/na poslu pomoću obične utičnice na izmjeničnu struju od 110V-220V, kao i na javnim stanicama za punjenje. Pažnju će posebno privući njegov moderan i elegantan dizajn upotpunjen LED svjetlima.

– Na svjetskom tržištu možete se samo nametnuti inovacijom i drugačijim pristupom. To je bila naša vodilja prilikom koncipiranja vozila koje će biti originalno i pristupačno onima koji žele spojiti svoj urbani životni stil sa vrhunskom tehnologijom, dizajnom i ekološkim rješenjima – ističe Ceribašić.

CORE od 2011. sa uredima u Sarajevu, Minhenu, a odnedavno i u Dubaiju uspješno djeluje u oblasti razvoja i konstrukcije automobila, što podrazumijeva njihov interijer i eksterijer i to od samog koncepta pa do serije. Također, kompanija bilježi uspjeh i u uslugama iz oblasti softvera i informatike.

Električni skuter bit će predstavljen na rođendanskoj proslavi 20. avgusta, 2024. na Festivalskom trgu, a rođendansku proslavu uveličat će i Nina Badrić.

 
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.