15.8.2024. 9:47
0
Četrdeset miliona Eura za fotonaponske elektrane na odlagalištu Rudnika Gračanica
Dr. sci. Sanel Buljubašić, generalni direktor i Sanela Jurišić, izvršna direktorica za ekonomske poslove JP Elektroprivreda BiH, potpisali su s Manuelom Naessl, direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH i članovima Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar, Aminom Mahmutović i Almirom Gredićem, ugovore o kreditima za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i 2, čija je izgradnja predviđena na rekultivisanom odlagalištu Rudnika uglja "Gračanica" u Općini Bugojno.
Ukupno odobrena priključna snaga fotonaponskih elektrana  je 45 MW, dok je procijenjena godišnja proizvodnja cca 66 GWh električne energije. Vrijednost investicije je 40,35 miliona Eura. 

Ugovor s EBRD-om u vrijednosti 25,1 milion Eura i ugovor s UniCredit Bank d.d. Mostar u iznosu 15 miliona Eura, potpisani su s rokom otplate  10 godina i grace periodom od dvije godine.  

Govoreći o važnosti izgradnje objekata iz obnovljivih izvora energije, dr.sci. Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH  je istakao da je cilj očuvati energetsku stabilnost i nezavisnost energetskog sektora.

Svjesni izazova u energetskom sektoru Elektroprivreda BiH je opredijeljena za provedbu zelene tranzicije u skladu sa opredjeljenjem BiH u pristupanju Sofijskoj deklaraciji i Pariškom sporazumu. Izgradnja objekta FNE  na površinskom kopu rudnika Gračanica je jedan u nizu planskih projekata iz OIE Elektroprivrede BiH. Pred nama su i planski objekti vjetro i hidroelektrana. Proces zelene tranzicije moramo provoditi zajedno sa našim potrošačima. Nastojimo u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije   pronaći način da potrošačima omogućimo  da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe i postanu tzv prozumeri. Na ovaj način postižemo veću disperziju proizvodnje električne energije u centar potrošnje”, kazao je dr.sci. Buljubašić. 

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, Vedran Lakić  čestitao je Upravi Elektropriivrede BiH na hrabrosti da pokrene ovakve projekte u javnom sektoru i istraje na putu pravedne energetske tranzicije. ¨Cilj Elektroprivrede BiH  i države je preći na obnovljive izvore energije, i u tome će imati i dalje značajnu podršku i pomoć  Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije”, naglasio je ministar Lakić.   

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH, istakla je da je EBRD jedan od najvećih investitora u energetskom sektoru u BiH i da je ovo prvi put da investiraju  u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. ¨Značajno za EBRD je  što smo dio procesa pravedne energetske tranzicije u BiH“, kazala  je direktorica  Naessl. 

Predsjednica Uprave Unicredit bank d.d. Mostar, Amina Mahmutović je također ukazala na važnost  finansiranja izgradnje  solarnih elektrana čime se doprinosi  smanjenju emisije ugljen-dioksida, te promoviranju korištenje obnovljivih izvora energije koji su vitalni za zdravlje naših lokalnih zajednica. „Iznimno nam je drago podržati nastojanja Elektroprivrede BiH u projektu koji je jasan primjer zelene tranzicije javnog preduzeća kao važne karike naše privrede i društva u cjelosti”, navela  je Mahmutović.  

Tehničku i savjetodavnu podršku u pripremi i implementaciji projekta, pružila je Vlada Republike Austrije. Tim povodom potpisivanju ugovora o kreditima  je prisustvovao i NJ.E. Domic Urak, zamjenik austrijskog ambasadora u našoj zemlji,  koji je rekao da je Vlada Austrije podržala ovaj projekat  izražavajući vjerovanje da je ovo samo početak uspješne saradnje.  
 
Očekivane društveno-ekonomske i okolinske koristi izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2,  se između ostalog ogledaju u povećanju  proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, poboljšanju pouzdanosti i sigurnosti u snabdijevanju,  kao i povećanju proizvodnje električne energije u vršnim satima potrošnje, smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i sveukupnom smanjenju emisija zagađivača, posebno stakleničkih plinova doprinoseći ublažavanju klimatskih promjena.  
 
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.