18.5.2021. 17:08
0
Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napredujem - 40 godina od premijere filma ,,Sjećaš li se Dolly Bell''
Prošlo je tačno 40 godina od najboljeg debitantskog ostvarenja jednog reditelja sa ovih prostora, priča o odrastanju šezdesetih godina u Sarajevu, koja je očarala publiku širom Evrope.

Prošlo je tačno 40 godina od najboljeg debitantskog ostvarenja jednog reditelja sa ovih prostora, priča o odrastanju šezdesetih godina u Sarajevu, koja je očarala publiku u Veneciji gdje je film osvojio čak 4 nagrade i bio nominovan za Zlatnog Lava u kategeriji za najbolji film, a osvojio je i nagradu za, upravo, najbolji debitantski film.

Iste godine, dobio je i Zlatnu arenu za najbolji scenario. 

Emir Kursturica, filmski režiser rođen u Sarajevu  a koji sada živi i radi u Srbiji, imao je samo 26 godina kada je izašao ,,Sjećaš li se Dolly Bell''.

Pored maestralnog Slavka Štimca, Slobodana Aligrudića, Mire Banjac, Pavla Vuisića i Ljiljane Blagojević, u filmu se pojavljuje niz naturščika (neprofesionalni glumci koji obično u filmu igraju ulogu osobe kakva je u stvarnome životu) i urbanih legendi, a to svakako doprinosi autentičnosti i atmosferi filma. Štimac se priprmao za ovu ulogu tako što je nekoliko sedmica živio u Sarajevu, usvojio njegov jezik, stil, melodičnost i specifičnost. Čak su i pjesme iz ovog filma postale kultne i anotologijske. 

Saša Zurovac je ostvario nevjerovatnu ulogu kao Kliker, mentalno ograničeni sin palog borca, što i ne treba da čudi s obzirom da je ustvari igrao sebe. Pjesma koju je on izvodio - Na morskome plavom žalu - postala je evergreen, koju je Zurovac čuo u djetinjstvu, a koju je potom uljepšao i doradio, sada već, pokojni Zoran Simjanović. Zurovac je nakon toga glumiou još dva ostvarenja i onda je pao u zaborav, a preminuo je 2016. godine u 69. godini. 

Glavni lik, dječak Dino, kojeg tumači Štimac, spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru. Doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtjevu njenog makroa, treba da sakrije. 

Film i danas, 40 godina nakon premijere, oduševljeva gledaoce, kako one koji prvi put gledaju ovo ostvarenje, tako i one koji iznova uživaju u izvrsnoj jugoslovenskoj kinematografiji. 



Piše: Semra Šantić

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.