10.4.2023. 21:45
0
Poznati glumac preminuo u 82. godini
FOTO: Screenshot
Michael Lerner je rođen u Brooklynu u New Yorku 1941. i studirao je dramu na koledžu Brooklyn. Kasnije je dobio Fulbrightovu stipendiju i proveo dvije godine u Londonu prije nego što je pozvan da se pridruži Pozorištu američkog konzervatorija u San Franciscu. Otkrio ga je agent u San Franciscu koji ga je doveo u Los Angeles gdje je započela njegova holivudska karijera.

Michael Lerner, glumački veteran koji je dobio nominaciju za Oscara za svoju ulogu prepotentnog šefa studija u filmu "Barton Fink" iz 1991, preminuo je u 82. godini, objavio je njegov nećak, glumac Sam Lerner, na društvenim mrežama.

“Sinoć smo izgubili legendu”, napisao je Sam Lerner na Instagramu u nedjelju te dodao: “Teško je riječima opisati koliko je moj ujak Michael bio briljantan i koliko je utjecaja imao na mene. Njegove su me priče uvijek inspirirale i natjerale da se zaljubim u glumu. Bio je najcool, najsamouvjereniji, talentirani tip, a činjenica da je bio moja krv uvijek će me činiti posebnim. Svi koji ga poznaju, znaju koliko je bio lud – na najbolji način.”

Detalji o Lernerovoj smrti za sada nisu poznati.

S filmskim i televizijskim nastupima koji datiraju iz 1960-ih, Lernerova karijera u Hollywoodu trajala je desetljećima. Njegov najraniji rad tokom 60-ih i 70-ih uključivao je nastupe u televizijskim emisijama poput “The Doris Day Show”, “The Bob Newhart Show” i “M*A*S*H”.

1970. godine pojavio se u filmu “Alex u zemlji čudesa” uz Donalda Sutherlanda i Ellen Burstyn. Lerner se nastavio pojavljivati u filmovima kao što su “The Ski Bum”, “The Candidate” i “Outlaw Blues”.

Glumac se pojavio u više epizoda “Hill Street Blues” i “Melba” sredinom 80-ih prije nego što je glumio u “Barton Fink” 1991. Njegova izvedba u ulozi direktora studija Jacka Lipnicka, donio mu je nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca, piše CNN.

Na filmu i televiziji ostvario je preko 150 uloga, a neke od njih su u ostvarenjima “Godzila”, „Glee“, “Iks-men: Dani buduće prošlosti”, “Predskazanje 4: Buđenje”, “Vilenjak”, “Poštar uvijek zvoni dva puta” i drugim.

(Erna H.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.