25.7.2023. 15:11
0
Premijera filma o Dževadu Begiću Đildi 14. septembra
FOTO: Arhiv
Premijera filma "Plava priča - Dževad Begić Đilda" posvećena legendarnom Dževadu Begiću Đildi, vođi navijača Fudbalskog kluba Željezničar bit će održana 14. septembra u Memorijalnom centru Kovači.

Sejo Bajraktarević objavio je trailer filma na svojoj Facebook stranici. O Đildi su govorili Halil Begić Lilo, Faruk Džanko, Zdenko Jelić, Milomir Odović i mnogi drugi.

Tog 11. jula 1992. godine snajperskim hicima je ranjeno nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi.

Nažalost, tokom pružanja pomoći ženi, srpski agresor sa snajperom u rukama je zauvijek prekinuo život tada 26-godišnjeg vođe navijača Željezničara.

Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan. Dževadov brat Izet je poginuo na sarajevskom brdu Žuč u decembru 1992. godine, također od snajperskog hica, a po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo nosi naziv "Braće Begić".

(Erna H.) 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.