8.9.2023. 11:23
0
Uz pokroviteljsku podršku BH Telecoma stiže Šesti AJB DOC
Šesti AJB DOC od 8.-12. septembra publici donosi 24 vrlo inspirirajuća dokumentarca iz svih dijelova svijeta!
Organizatori ovog međunarodnog festivala poručuju da je ovogodišnja selekcija filmova kulminacija njihovog dosadašnjeg rada!

BH Telecom svoju društvenu odgovornost od prvog dana svog poslovanja u Bosni i Hercegovini shvata kao važan sastavni dio misije kompanije, dajući svoj nesebičan doprinos sportu, nauci, obrazovanju i kulturi i umjetnosti. Stoga je prije šest godina, 2018. godine, dao svoju podršku prvom, inauguralnom izdanju međunarodnog festivala AJB DOC, koji je februara te godine i zvanično pokrenula regionalna televizija Al Jazeera Balkans.

Ovo uspješno partnerstvo je nastavljeno i narednih godina, pa će tako BH Telecom biti Glavni pokrovitelj i ovogodišnjeg, šestog po redu izdanja AJB DOC Festivala, koji ljubiteljima dokumentaraca od 8. do 12. septembra u Sarajevu donosi 24 izvanredna filma. 

Filmovi koji će biti prikazani tokom Festivala bit će vođeni temom PRAVA / RIGHT(S), zbog sve češćeg kršenja i uskraćivanja temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zagarantovana svakom ljudskom biću, ali nisu.  

Filmovi su inspirirajući i dolaze iz svih dijelova svijeta, ali i iz našeg regiona. To su snažne priče koje gledaoce neće ostaviti ravnodušnim, zbog čega se organizatori nadaju da će kina tokom Festivala biti puna. 

Od gotovo 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 filma iz 19 zemalja, koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc, te dvije specijalne projekcije, od čega je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih. Prikazivanje filmova je planirano na tri lokacije. Vrhunska selekcija dokumentarnih filmova bit će prikazana u Cineplexxu Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru (BKC), dok će program za profesionalce iz dokumentarne industrije biti održan u Kamernom teatru 55.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri: reditelj Vitalij Manski, rediteljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, reditelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Kao jedan od veoma važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, bit će održani AJD Industry Days @AJB DOC, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju umrežavanje autorima dokumentarnih filmova s donosiocima odluka s Balkana i šire, te olakšavaju finansiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i podršku u emitovanju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i emiterima širom svijeta.

Također, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održan trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjen mladim autorima iz regije, a bit će održan i bogat popratni program, izložba fotografija i panel-diskusija.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala i sinopsisi filmova dostupni su na službenom sajtu: www.ajbdoc.ba, a karte se mogu kupiti na Box Officeu Cineplexxa Sarajevo od 8. do 12. septembra.
 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.