27.10.2023. 20:30
0
Šta možemo očekivati od bh. nogometa?
Godina prekretnica za Nogometni savez BiH je 2011., kada je zbog prevelike umješanosti korupcije, došlo do finansijskog kraha. Tada je Komitet za normalizaciju, predvođen legendarnim Ivicom Osimom, preuzeo Savez na koljenima. Tada se totalno promijenio pravac djelovanja i mnogo stvari se pokrenulo ka bolje. Šta iščekuje reprezentativni i ligaški nogomet u budućnosti?

FIFA je u Komitet imenovala sljedeće ljude: Ivica Osim, Darko Ljubojević, Elvedin Begić, Dragan Kulina, Ivan Beus i Sead Kajtaz.

Već 2014. godine dolazi najveći uspjeh bh. nogometa. Plasman nogometne reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo koje se igralo u Brazilu slavilo se širom države i zaista se tada učinilo da je konačno sve došlo na svoje mjesto. 

Neuspjesi bh. klubova u Evropi, neuspjesi reprezentacije, uočljivo zaostajanje za Evropom opet su doveli, po ko zna koji put, u pitanje stručnost ljudi koji vode glavnu riječ u domaćem nogometu.

U međuvremenu, drugi put izabrani Elvedin Begić na poziciju predsjednika NS BiH. Njegovo ime se provlačilo kroz mnogo afera, te je isto toliko puta obustavljene istrage. O tome je pisao i Fokus.ba

Bivši predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić zasigurno spada među najkompromitiranije javne ličnosti ili funkcionere u BiH budući da je obnašao veoma važnu funkciju u bh. društveno-političkom sistemu, a opterećen je brojnim navodima o aferama i malverzacijama.

O tome najviše govori mnoštva krivičnih prijava, pa i policijskih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima podnesenim ovdašnjim tužilaštvima. No, da nijedna od njih, iako su dokumentovane, te su kao takve u javnosti izazvale brojne reakcije, nije doživjela svoj pravosudni epilog, za Fokus.ba potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, te Tužilaštva Kantona Sarajevo. Sudeći po ovome, Begić bi vrlo lako mogao postati rekorder po odbačenim prijavama za kriminal.

U Tužilaštvu BiH su odgovorili kako je prvobitno u ovoj državnoj pravosudnoj instituciji bilo formirano čak šest predmeta protiv Begića. Ali, pet ih je rezultiralo donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage, dok u jednom predmetu, kažu u Tužilaštvu BiH, tužilačka odluka još nije donesena.

Iz samog Tužilaštva navode kako je riječ o većem broju zaprimljenih prijava od kojih su neke anonimne, odnosno označene kao „krivična prijava je anonimna“, „NN lica“ „Anonimus ZD“ i sl. dok su druge bile potpisane. Budući da se u većoj ili manjoj mjeri podudaraju, kažu, formirano je šest predmeta.

O kakvim se prijavama radi?

Tužilaštvo BiH je, naime, još 2017. podnesena krivična prijava a koja se odnosi na malverzacije sa kartama za utakmice nogometne reprezentacije. Prema prijavi nisu prikazani potpuni iznosi gotovinskog novca od prodaje ulaznica za utakmice reprezentacije i to u vrijednosti od 550.000 KM, a konstatovan je i neiskazan promet za niz utakmica. Prijavitelj je nekadašnji član Izvršnog odbora NSBiH Ibrahim Adilagić.

U vezi s ovim Žurnal.info je svojevremeno objavio da u pregledu izlaznih faktura i PDV prijava za utakmicu BiH – Litvanija koja je odigrana 16. oktobra 2012., nije uključena prodaja putem blagajne u iznosu od oko 71 hiljadu KM, za što je trebao biti plaćen PDV u iznosu od nešto više od 10 hiljada KM. Izlaznih faktura i prijave PDV-a nema ni za prodaju ulaznica za utakmicu BiH – Grčka od 22. marta 2013. vrijednosti 105 hiljada KM, odnosno izlaznog PDV-a od oko 15 hiljada KM.

Za utakmicu BiH – SAD odigranu 14. augusta 2013. godine inspektori su pored nepostojanja PDV prijave i evidentiranja u knjizi prodatih ulaznica u vrijednosti od 92 hiljade KM, konstatovali i neispravan pregled primljenih i prodatih ulaznica. Prema izvorima Žurnala iz NS/FS BiH, inspektori UIO nisu analizirali gdje je razlika u prohodima završila, no i u ovoj stavci se brojke ne podudaraju sa onima iz finansijskog izvještaja Saveza.

Osim VIP i gratis ulaznica na koje imaju pravo sponzori, odštampano je i podijeljeno dodatnih karata te vrste, vrijednosti oko 400 hiljade KM, što je proizvelo 68 hiljada KM dodatnog troška za Savez. I za VIP i za gratis ulaznice, inspektori su utvrdili određene neregularnosti.

Također, Tužilaštvu BiH podnesena je i krivična prijava protiv Elvedina Begića, Jasmina Bakovića i Neše Borovčanina zbog krivičnih djela pranje novca, poreske utaje, davanje lažnih podataka. Riječ je o pranju novca i otuđivanju sredstava u iznosu od 500.000 eura. Naime, zapisnikom Uprave za indirektno oporezivanje za period 1.8.2011. -30.9.2015. utvrđeno je da je Nogometni savez BiH kroz svoje mjesečne poreske prijave prikazao manje ostvarenog prihoda i to u iznosu od 839.186 KM.

Nadalje, nekadašnji članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam su Tužilaštvu BiH predali krivičnu prijavu protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, Jasmina Bakovića, generalnog sekretara Saveza, i drugih zbog niza nezakonitih radnji , između ostalog i zbog utaje PDV-a u iznosu od 800.000 KM, zatim skrivenih pet miliona KM prometa, kao i sklapanja ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i i još nekoliko stavki.

Isto tako Tužilaštvu BIH dostavljen je i kompletan zapisnik Uprave za indirektno oporezivanje koji prema mišljenju Adilagića dokazuje nezakonitosti vezane za nefakturisani prihod NS BIH u iznosu od milion KM, pisao je Fokus. 

Koje su Statutom određene procedure izbora delegata u Skupštinu i Izvršni odbor NS BiH i leži li u tome problem? 

Statutom je definisano da Skupština NS/FS BiH broji ukupno 60 delegata, i to 40 delegata iz FBiH, te 20 delegata iz RS. 

Tih četrdeset delegata iz FBiH dolazi iz 10 kantona/županija, po 4 iz svakog kantona/županije. 

Izvršni odbor NS/FS BiH broji ukupno 15 članova, od kojih će jedan biti predsjednik, a dvojica podpredsjednici NS/FS BiH. 

Bitno je istaći da su po svojim funkcijama, predsjednik Nogometnog Saveza F BiH i predsjednik Fudbalskog Saveza Republike Srpske automatski članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH. 

Svaki kanton/županija imaju po dva kandidata za člana Izvršnog odbora, osim kantona/županije iz kojeg dolazi predsjednik NS FBiH. Sve po uzoru na Dejtonski sporazum. 

Biografije aktuelnih članova Izvršnog odbora NS BiH možete pročitati OVDJE. Od predsjednika klubova, mašinskih tehničara, advokata do ekonomista, čine izvršno tijelo nacionalnog nogometnog saveza. To znači, da bi uopće bili izabrani kao delegat u zakonodavno i izvršno tijelo iz kantonalnog/županijskog saveza, nije neophodno biti nogometni stručnjak. 

Kantonalni/županijski delegati se biraju iz nogometnih saveza kantona. Tu također najviše zakonodavno tijelo čini Skupština koju čine po jedan delegat iz klubova koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji. Članove izvršnog odbora kantonalnih/županijskih saveza predlažu klubovi i drugi članovi Saveza. 

Gdje kroči Vico tu trava (ne) raste

Izborna Skupština NS BiH održana je 16. marta 2021. godine u Sarajevu, a nakon Skupštine FS BiH novi predsjednik krovne kuće bh. fudbala zvanično je postao tada aktuelni predsjednik FS RS - Vico Zeljković.

Izabran je sa 57 glasova delegata Skupštine NS BiH, a bio je jedini kandidat za predsjednika. 

Zeljković je na poziciji prvog čovjeka bh. fudbala zamijenio dotadašnjeg predsjednika Elvedina Begića. 

Prvi potpredsjednik FS BiH je Ivan Beus, on je također bio jedini kandidat, a osvojio je 56 glasova. Drugi potpredsjednik je Irfan Durić, a osvojio je 37 glasova. Članovi Izvršnog odbora su: 
Vico Zeljković (FS RS), Dragan Soldo (NS FBiH), Irfan Durić (NS USK), Ivo Ivkić (NS Posavskog kantona), Azmir Husić (NS TK), Muriz Jabandžić (NS ZDK), Muhidin Raščić (NS BPK), Midhat Sarajčić (NS SBK), Ivan Beus (NS HNK), Fuad Čolpa (FS KS), Ivan Perić (NS Kanton 10), Milorad Sofrenić (Područni Fudbalski savez Bijeljina), Milorad Lale (Područni savez Istočno Sarajevo), Miloš Brkić (Područni savez Gradiška i Prijedor), Žarko Laketa (Područni savezi Doboj i Trebinje).

Zeljković je rođen u Banjaluci. Bio je predsjednik Fudbalskog kluba Borac iz Banjaluke od juna 2018. do augusta 2020. godine. 

2020. godine je na poziciji predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske zamijenio Mileta Kovačevića. Inače, Zeljković je sestrić predsjednika RS-a – Milorada Dodika. Zbog čega je tako brzo napredovao, možemo samo pretpostaviti. Tim slijedom bi za nekoliko godina Milan Tegeltija bio vruć kandidat za predsjednika NS BiH. 

Često se u kontekstu nebrige za bh. fudbal spominju i "slanje sudija" na određene utakmice, da bi se ishodi utakmice štimali. 

Vico Zeljković se lako integrisao u strukture saveza koje mu je u amanet ostavio njegov prethodnik Elvedin Begić. Način na koji je FK Leotar dobio licencu za nastup u Premijer ligi lijep je primjer kako će Zeljković ubuduće raditi i djelovati. Dolaskom Zeljkovića na mjesto predsjednika saveza oživio je i bivši međunarodni i bh. sudija Ognjen Valjić. Valjić je preko noći predložen od strane krovnog saveza na međunarodnu listu kontrolora sudija, bez da je i jednog dana bio kontrolor sudija na Premijer ligi BiH, pisala je o tome hercegovina.info. 

Kako je stasao i kako su poslovale firme Zeljkovića: Zeljkovići obrnuli 6,8 miliona KM i nastavili gurati FK „Borac“ 

Sumnjive sportske rezultate Fudbalskog kluba „Borac“ iz Banjaluke prate izuzetni poslovni uspjesi njihovih glavnih sponzora, porodičnih firmi Zeljkovića, čiji istaknuti član Vico upravlja Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine. Za godinu su „DL Plakat“, „Eco Group“ i „Intekont komerc“ obrnule nevjerovatnih 6.829.384 KM i prikazale ukupnu dobit od 955.329 KM, pisao je Žurnal. 

„Navikao sam na pritiske, očekivanja i osporavanja. Ne bježim od toga ni ko sam ni šta sam ni ko je dio moje porodice. Neke stvari se zbog toga ostvare lakše, neke teže. Na kraju je ipak bitno kakav si čovjek i da li si sposoban da nešto uradiš. Gledam stvari iz fudbalskog ugla i očekujem da će tako raditi i drugi“, ispovijedio se u jednom od intervjua prvi čovjek Saveza.

Baš gledano iz tog fudbalskog ugla, Vico je i 12. i 13. i 14. igrač „Borca“.

Stasavao je uz ujaka Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika RS. Iz vlasnika noćnog kluba “Drama”, a potom i prvog čovjeka Fudbalskog kluba “Borac”, izrastao je, pisao je Žurnal, u – funkcionera, odnosno, predsjednika državnog Fudbalskog saveza.

O sukobu interesa nije razmišljao ni tada, a ni sada. Firme u vlasništvu njegove porodice, koje godišnje obrću stotine hiljada maraka na tenderima i uživaju u javnom novcu. Vico sponzoriše, komisije rivale „čiste“ za stolom, a sudije na terenu.

“Primjeri sukoba interesa (između ostalog) je i angažman javnog zvaničnika ili njegovog srodnika u privatnom poduzeću, u situaciji kada javni  zvaničnik, kroz obavljanje svoje funkcije može uticati na stvaranje dobiti preduzeća”, stoji i u “Vodiču kroz pojmove i zakone Transparency internationala u BiH“, koji za Zeljkoviće, očito, predstavlja samo puko piskaranje.

U registru Agencije za posredničke informatičke i finansijske usluge i dalje stoji da je suvlasnica i direktorica “Eco Group” Nikolina Zeljković, supruga prvog čovjeka Saveza. Ova firma, između ostalog, za 1.544.400 KM zbrinjava medicinski otpad iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, na čijem je čelu Vlado Đajić. 

„Eco Group“ u 2021. prikazao je znatno manji prihod nego godinu ranije – 2.052.080 KM, a u kasi je ostalo dovoljnih 307.309 KM. Zanimljivo, pretprošle, 2019. godine firma je prihodovala 1.324.593 KM, a tokom 2020. skok je bio nevjerovatan - 6.938.320 KM.

U vlasništvu Vicinog oca Spasoja Zeljkovića, inače zeta Milorada Dodika, je “Interkont komerc”. Firma se bavi trgovinom na veliko robom od metala, instalacionim materijalom, uređajima i opremom za vodovod i grijanje. Javna preduzeća u Republici Srpskoj na tenderima ne mogu bez Spasojine robe.

Ukupan prihod, prema svježe objavljenim finansijskim podacima, iznosio je 4.037.041 KM, dok je prikazana dobit – 639.047 KM, što je za 166.601 KM više nego 2020.  Firma je te 2020. prihodovala 4.124.234 KM, a godinu prije 3.915.004 KM.

U „DL Plakat“, čiji je suvlasnik Vicin brat i član Upravnog odbora „Borca“ Bogoljub Zeljković, „ušlo je“ 740.263 KM, a ostvarena dobit 8.973 KM. Firma je 2020. prihodovala 814.137 KM, oko 200.000 više nego godinu ranije. “DL plakat” bio je akter afere “bilbordi” s početka februara prošle godine, kada je objavljeno da pod vlašću SNSD-ovog Igora Radojičića za 18 bilborda u Banjaluci nije plaćala komunalne takse i naknade za isticanje reklama. 

„Borac“ finasira i „Prointer ITSS – član Infinity International grupe“, firma s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, nezaposleni sin Miloradov i Vicin rođak. Radnik, penzioner ili zbilja nezaposlen stanovnik RS može samo da namaštava 58.076.430 KM. „Prointeru“ je tendersko znanje stvorilo sretan poslovni ambijent, upravo toliko je prihodovao u 2021. godini. Prikazana dobit u finansijskim knjigama iznosi 4.760.204 KM.

Iz godine u godinu količina novca koja „ulazi“ u firmu je veća, 2020. ta cifra je bila 55.485.851, a godinu prije 44.594.959 KM. I broj dobijenih tendera se povećava – od 2015. godine do danas firma je sa javnim sektorom potpisala 739 ugovora vrijednih ukupno 195.263.228 KM.

Među sponzorima je i Alternativna televizija, kojom je gazdovao „Prointer“, a potom preuzela „Infinity Media“, firma u čijem je vlasništvu i „UNA TV“ koju mediji odavno povezuju s Dodikovima. Igor Dodik se i ranije, kao predstavnik kapitala “Integral inženjeringa” Slobodana Stankovića, pojavljivao na sastancima sa novinarima ovog medija. ATV je prošlu godinu zaključio sa prihodom od 3.584.505 KM. Tenderski ugovori se nižu, pisao je Žurnal. 

To su samo podaci od prethodnih godina. 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.