20.7.2024. 10:26
0
UEFA reagovala na slavlje Španije: Rodri i Morata u centru pažnje
?Gibraltar je španski, Gibraltar je španski", vikao je španski fudbaler Rodri u ponedjeljak na trgu u Madridu tokom proslave naslova evropskog prvaka nakon što je Španija u finalu pobijedila Englesku.

Bio je to njegov odgovor engleskim navijačima koji su tokom finala u Berlinu skandirali "Gibraltar je naš, Gibraltar je naš, je.... se Španci, Gibraltar je naš."

Razbjesnilo je to gibraltarski fudbalski savez koji je promptno reagovao.

"GFA će uputiti službenu žalbu UEFA nakon slavlja španske reprezentacije na EURO 2024. GFA je primijetio krajnje provokativnu i uvredljivu prirodu slavlja. U fudbalu nema mjesta za ovakvo ponašanje."

A nekoliko dana kasnije oglasila je i UEFA koja je pokrenula disciplinski postupak protiv Rodrija, ali i Alvara Morate, za kojeg se takođe sumnja da je uzvikivao iste riječi.

"UEFA-in etički i disciplinski sudija procijeniće je li bilo kršenja disciplinskih propisa od strane igrača Rodrija i Alvara Morate do kojeg je došlo tokom proslave titule evropskog prvaka u Madridu 15. jula 2024. Dalje informacije o ovom pitanju biće dostupne u dogledno vrijeme" piše u saopštenju UEFA-e.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva sa 33.000 stanovnika na jugu Španije oko kojeg se decenijama spore London i Madrid. Španija nikada nije prestala predavati pravo na Gibraltar, ali su se njegovi stanovnici 1967. referendumom izjasnili za ostanak pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Dvije godine kasnije Gibraltar je dobio je novi ustav i širu autonomiju. Španija je 1991. i 1997. Velikoj Britaniji za Gibraltar predlagala zajednički suverenitet, što je odbijeno.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.