3.11.2023. 9:33
0
Nedim Sladić upozorio građane BiH: "Pazite se dobro… Čuvajte se!"
Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi su zabilježeni u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo, Livno 14; Bihać, Bugojno 15; Drvar 16; Sokolac 17; Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg 18; Gradačac, Stolac, Trebinje 19; Zenica 20; Mostar, Neum 21; Tuzla 22; Banja Luka 23.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Vjetar jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Na planinama su mogući orkanski udari vjetra. U drugom dijelu dana vjetar u postepenom slabljenju. Dnevna temperatura zraka od 17 do 23 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno sa kišom. Poslije podne padavine postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Dnevna temperatura oko 19 °C.

Za cijelu BiH na snazi je narandžasto upozorenje i to zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih udara vjetra. Također, upozorenje je izdato i zbog intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom uz napomenu da se padavine očekuju uglavnom u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne.

Ovaj meteoalarm je na snazi danas do 15 h.

"Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2", navodi se u upozorenju.

Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi, ističe se.

Prestanak padavina najavio je i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

Obratite pažnju kako će se brzo razvedriti poslijepodne po odmicanju fronte (doslovno u sat vremena) s kojom ćete najprije prvo pomisliti da neće nikad stati, ni padavine niti vjetar, napisao je Sladić na na svom Facebook profilu kasno sinoć.

Nešto ranije je za petak prije podne najavio udare vjetra i preko 100 kilometara na sat, do poslijepodneva, nakon čega, kako je naveo slijedi slabljenje juga.

"Pazite se dobro ujutro i prijepodne. Čuvajte se!", poručio je Sladić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.