24.10.2017. 12:05
0
Sočni biftek OptiGrill
Brojni su filmovi i reklame gdje ste vidjeli savršeno pečen komad mesa zbog kojeg vam je automatski krenula voda na usta. Možda ste nekad probali i napraviti takvo jelo, ali nije ispalo kako treba. Zahvaljujući Tefal OptiGrillu savršen biftek možete imati i kod kuće.
Sastojci:
1 kg bifteka

marinada:
2 kašike Worcestershire sosa
4 češnja bijelog luka
1 luk
2 kašike senfa
so
biber
1 kašika meda
2 grančice ruzmarina

prilog:
2 kašike ulja
200 g šampinjona i bukovača
100 g kuhane riže
so
biber
kurkuma

umak:
ostatak marinade
50 ml cidera od jabuke
1 kašika gustina

Najprije napravite marinadu. Pomiješajte sve sastojke u široj zdjeli i u nju poredajte komade mesa pazeći da svaki biftek podjednako bude u marinadi. Ostavite u frižider najmanje pola sata.

Vaše fino marinirane bifteke lako možete pokvariti ukoliko ih ispečete pogrešno, ali srećom Tefal ima rješenje. OptiGrill je pametna tehnologija koja garantuje ukusna jela, a vaš biftek će biti savršeno pečen onako kako vi želite, od slabo (rare), preko srednje (medium), do dobro (well-done) pečenog.

Sve što treba da učinite jeste da na OptiGrillu izaberete opciju za pečenje mesa i sačekate da indikator za pečenje bude u boji koja vam odgovara. Žuta ako želite slabo pečen, naračasta ako ste za srednje pečen i crvena ako želite da je vaš biftek dobro pečen.

Uz vaše bifteke odlično će se uklopiti prilog od riže i gljiva. Šampinjone i bukovače prepržite na ulju, pa im dodajte kuhanu rižu i začinite, a od marinade koja vam ostane pripremite i super ukusan umak.

U tavi zagrijte marinadu, pa dodajte cider od jabuke i kašiku gustina koju ste prethodno pomiješali s vodom. Pustite da se umak zgusne i sklonite ga s vatre. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.