Kad smo zaključili kakve smo sve fine sastojke stavili u tortilju naziv jela se nametnuo sam. Moćna tortilja je bez premca!
Sastojci:
teletina:
1,5 kg teletine s kostima
1 ljubičasti luk
so
namaz:
1 avokado
½ ljubičastog luka
1 češanj bijelog luka
sok ½ limete
so
biber
chili prah
maslinovo ulje
salata:
50 g kukuruza
1 paradajz
1 krastavac
½ crvene paprike
½ ljubičastog luka
1 češanj bijelog luka
korica limete
sok ½ limete
so
biber
maslinovo ulje
dodatno:
tortilje
100 g miks salata
100 g žutog sirs
Za pripremu ovog jela odvojite malo više vremena, i nemojte da vam to bude zapreka da isprobate ovu gastronomsku zvijezdu.
Najprije pripremite teletinu. Uzmite komad oko rebara ili plećke, pa ga dobro posolite sa svih strana i stavite u vatrostalnu zdjelu. Dodajte i jedan ljubičasti luk prerezan na pola. Prekrijte sve aluminijskom folijom i stavite peći na 170 stepeni oko 2 sata.
Nakon toga, meso otkrijte, pa vratite u rernu na 230 stepeni i nastaviti peći još 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi.
Potom, napravite avokado namaz. U dublju zdjelu stavite oguljen avokado, pola glavice ljubičastog luka, bijeli luk, te so, biber i chili prah. Dodajte sok limete i maslinovo ulje, pa štapnim mikserom izradite kremasti namaz.
U posebnoj zdjeli pomiješajte kukuruz, na kockice izrezan paradajz, krastavac i crvenu papriku, te sitnije nasjeckan ljubičasti luk i bijeli luk. Posolite, pobiberite i dodajte narendanu koricu limete. Sve prelijte sokom od limete i maslinovim uljem i dobro izmiješajte.
I na kraju vam ostane da sve to spojite u moćnu tortilju. Tortilju najprije premažite namazom od avokada, pa po njemu stavite malo miksa salata, te malo salate koju ste napravili s kukuruzom. Ispečeno meso iskomadajte na manje komade, pa ga rasporedite po salati, a preko svega stavite narendani žuti sir. Tortilju urolajte i po želji izrežite na manje rolate. Poslužite uz ostatak namaza i salate.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.