U listove kiselog kupusa šta god da smotate ne može da ne valja. Ovoga puta naš kuhar je napravio varijantu s povrćem i zapekao u rerni.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
500 g krompira
2 mrkve
1 luk
3 češnja bijelog luka
1 kašičica crvenog bibera u zrnu
so
biber
umak:
1 l vode
1 kašika soli
1 kašičica mljevene dimljene paprike
grančica svježeg ruzmarina
1 kašičica bibera
1 kašičica mješavine začina
100 g riže okruglog zrna
Odvojite listove glavice kiselog kupusa, pa im odstranite debele i grube dijelove. Zatim, napravite nadjev.
Izrendajte krompir i mrkvu, pa im dodajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk, te crveni biber u zrnu, so i biber. Sve dobro izmiješajte, pa tu smjesu motajte u listove kupusa.
Dobivene sarme poredajte u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu čije ste dno prethodno prekrili rižom.
U posebnoj zdjeli pomiješajte toplu vodu sa soli, dimljenom paprikom, svježim ruzmarinom, biberom i mješavinom začina. Sa ovom tekućinom prelijte sarme tako da ih prekrije. Ostatak tečnosti ostavite sa strane.
Sarme stavite peći u rernu na 160 stepeni oko 1 sat, a povremeno ih polijevajte ostatkom tekućine.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.