Različiti dijelovi pilećeg mesa nude i različite varijante pripreme ove popularne namirnice. Naš kuhar je ovoga puta pripremao otkošteni karabatak na malo drugačiji način sa aromatičnom rižom i napravio apsolutni hit.
Sastojci:
500 g otkoštenog bataka
maslinovo ulje
1 luk
biber
so
100 ml paradajz sosa
grančica ruzmarina
aromatična riža:
160 g riže dugog zrna
20 g putera
1 kašičica curry praha
1 kašičica bijelog luka u prahu
½ kašičice šafran
2-3 klinčića
maslinovo ulje
so
biber
Sa otkoštenih karabataka odstranite kožicu, ali je nemojte bacati. Meso potom narežite na manje komade.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite krupnije izrezan luk. Kada porumeni, dodajte meso i nastavite pržiti. Kada i meso dobije boju, posolite, pobiberite i sve prelijte paradajz sosom. Ubacite grančicu svježeg ruzmarina, smanjite vatru i krčkajte oko 20 minuta. Ako želite više umaka, slobodno dodajte malo tople vode.
Rižu stavite da se kuha u posoljenoj vodi oko 12 minuta. Izvadite je i ocijedite.
Zatim, u tavi zagrijte maslinovo ulje i komadić putera. Na toploj masnoći prepržite začine: curry prah, bijeli luk u prahu, šafran i klinčiće. Kada začini otpuste arome, dodajte rižu. Posolite i pobiberite po želji, pa sve dobro izmiješajte. Pržite par minuta da se riža što bolje poveže sa začinima.
I na kraju, pripremite hrskavu kožicu. U tavi zagrijte ulje, pa stavite kožicu i razvucite je što više. Preko stavite papir za pečenje, a na papir stavite nešto teško kao što je šerpica ispuenja vodom ili nešto slično. Kožice pržite par minuta, pa ih poslužite uz sočnu piletinu i mirisnu rižu.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.