11.12.2023. 15:56
0
Butić u pireu
Meso od buta je odlično za pečenje, ali se jako dobrim pokazalo i kada se skuha. Dobili smo i preukusan saft koji je uz krompir pire ovo jelo učinio prvoklasnim gastronomskim užitkom.
Sastojci:

600 g junećeg buta
1 l goveđeg temeljca
1 luk
2 mrkve
1 kašika senfa
1 kašika gustina
so
ulje
vlasac

krompir pire:
600 g krompira
50 ml vrhnja za kuhanje
50 g putera
so
biber
vlasac

Meso buta izrežite na veće komade, pa ih prepržite na ulju na jačoj vatri. Blago ih posolite. Kada meso porumeni sa svih strana, izvadite ga sa strane i poklopite.

U šerpu, u kojoj se pržilo meso, dodajte narezan luk, pa ga dinstajte par minuta. Tada dodajte krupno narezanu mrkvu, pa i nju kratko prepržite. Potom, dodajte senf, pa nastavite dinstati sve oko 4-5 minuta.

Najzad, u šerpu vratite meso, dodajte vlasac i sve prelijte goveđim temeljcem. Kuhajte meso oko sat vremena uz povremeno miješanje.

Nakon što se meso skuhalo, izvadite ga zajedno s mrkvom, a u ostatak umaka umiješajte gustin koji ste ranije pomiješali s vodom. Pustite da umak krčka par minuta dok se ne počne zgušnjavati. Tada ugasite vatru i procijedite umak kako bi bio što kremastiji i bez grudvica. Umakom prelijte meso i mrkvu.

Sve poslužite uz ukusni krompir pire koji ćete napraviti tako što ćete, najprije skuhati krompir u slanoj vodi. U skuhan krompir dodajte puter, pa izradite pire. Na kraju u pire umiješajte vlasac i vrhnje za kuhanje.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.