10.10.2016. 14:08
0
Organizacija "Mars One": Živjet ćemo na Marsu 2027. godine
Organizacija "Mars One" iz Holandije tvrdi kako će svoju prvu ljudsku posadu na Crvenu planetu lansirati 2027. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Živjet ćemo na Marsu 2027.", rekao je direktor organizacije Bas Lansdorp u intervjuu za CNN.

Podsjetio je kako je "Mars One" osnovana s ciljem slanja ljudi na Mars za šta se "otimaju" velike svjetske svemirske agencije. 

"Mi ćemo poslati ljude na Mars gdje će ostati trajno živjeti. Bit će to doživotna misija", naglasio je Lansdorp.

Prema njegovim riječima, kompanija je prošle godine zaprimila na stotine hiljada zahtjeva dobrovoljaca. Ipak, kompanija će na svoje prvo putovanje na Mars poslati samo četiri osobe, dvije žene i dva muškarca.

Letjelica Mariner 4 je 1965. izvela prvi uspješan prelet planete Mars, pri čemu je napravila prve slike njegove površine.

Vijekovima postoje nagađanja o mogućnosti postojanja života na Marsu zbog blizine te planete i njene sličnosti Zemlji.

Ozbiljna traganja za tragovima života počela su u 19. vijeku, a nastavljena su teleskopskim istraživanjima te planete.

Dok su se rani radovi fokusirali na fenomenologiju, moderna naučna istraživanja fokusiraju se na potragu za hemijskim tragovima života u tlu i stijenama.

Američka svemirska agencija (NASA) je u septembru prošle godine objavila da je na Marsu pronađena voda u tekućem stanju.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.