31.3.2016. 20:18
0
Roboti će u budućnosti zamijeniti ljudsku radnu snagu?!
Moguće je da će roboti početi masovno zamjenjivati ljudsku radnu snagu puno ranije nego što se to očekivali - već 2020. godine, pokazuje izvješće KEIS-a - Korejske informativne službe za zapošljavanje.

Napredak u razvoju robotike i računarstva koji se već posljednjih nekoliko godina, upućuje na to da će roboti uskoro postati dovoljno "pametni" za obavljanje mnogih poslova.

Iako, roboti već sada ima svoje mjesto u mnogim fabrikama, a napredak tehnologije upućuje na to da bi čak nekoliko stotina različitih vrsta poslova mogla zauzeti "umjetna inteligencija".

Najugroženija su radna mjesta na kojima se ponavljaju rutinski zadaci, te su u izvještaju na vrhu ljestvice smještena zanimanja:

1. Građevinski radnik

2. Mesar

3. Zaštitar

4. Dostavljač

5. Čistač

6. Fabrički radnik

7. Porezni administrator

8. Čistač ulica

S druge strane, za sada nisu ugroženi poslovi u kojima je potreban veći stupanj kreativnosti poput umjetnika, fotografa, pisaca, kompozitora i glazbenika, vizažista, modnih dizajnera, pjevača i glumaca.

Iako postoji mogućnost da bi pojava "robotizacije" mogla neko vrijeme uzdrmati tržište rada, stručnjaci smatraju da će ovakav trend dugoročno imati pozitivne učinke, jer će ljude izmaknuti od teških fizičkih poslova, dok će donošenje odluka i dalje biti zadatak ljudi.

"To je korisno za ljude, jer možemo izbjeći težak fizički rad i koncentrirati se na ono što je važnije - donošenje odluka", kaže Park Ka-Yeul, istraživač KEIS-a.

Prema njihovim procjenama, dva miliona poslova bit će otvoreno, dok će 7,1 milijun radnih mjesta zamijeniti tehnološka rješenja, ili će postati nepotrebna.

To će dovesti do velikih promjena na tržištu rada pa će čak 65 posto današnjih osnovnoškolaca, raditi u zanimanjima koja sada ne postoje.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.