27.7.2016. 12:11
0
Samouki inovator: Mladić poletio sa stolicom na osam motora
Do sada smo već imali prilike vidjeti projekte multikopter letjelica za prijevoz ljudi, a svima njima je bilo zajedničko to što su radile na relativno tihe električne motore.

Mladi švedski doktor i uradi sam majstor odlučio je krenuti potpuno drugim putem, pa je napravio neobičnu "stolicu" s osam rotora, pri čemu se nije vodio brigom za okoliš, već je svaki rotor spojio na motor s unutrašnjim sagorijevanjem, kao što možete vidjeti u ovom videu, piše Avaz.

Iz tog razloga ovo je jedan od najbučnijih projekata tog tipa, a pored žestokog pogona, odlikuje ga i jednostavnost otvorene konstrukcije. Jedan od razloga zbog kojih se Šveđanin odlučio na benzinske motore leži u tome što se do sada pokazalo da najstabilnije letjelice koje mogu prevoziti čovjeka imaju između 16 i 54 rotora, a on ih je htio koristiti čim manje, pa je tako došao do optimalnih 8 komada, ali im je morao pružiti malo više dodatne snage.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.