11.12.2023. 19:30
0
Kenijac je tek izašao iz juniora, ali niko ne vjeruje da su njegove godine tačne
FOTO: x/screenshot/AthleticsWeekly
Često se susretnemo sa situacijama u svijetu sporta gdje mnogi ne vjeruju u godine afričkim predstavnicima, posebno u fudbalu, ali i dan danas aktuelna tema je kenijski atletičar Edward Zakayo.
Pomenuti atletičar rođen je 2001. godine, a u centar javnosti došao je 2018. godine na afričkom prvenstvu gdje je uzeo zlato na 5000 metara.

U zvaničnoj statistici je pisalo da je Zakayo rođen 2001. godine i da je kao 17-godišnjak došao do zlata što mnogi nisu mogli vjerovati.

Počele su odmah kružiti njegove fotografije internetom i mnogi nisu mogli povjerovati u njegovu tinejdžersku dob. Nakon pomenutih afričkih igara Zakayo je bio i juniorski prvak svijeta na 5000 metara.



Prošle godine u Nairobiju je istrčao 10000 metara u vremenu 27:35.07 i taj rezultat mu je upisan kao 21-godišnjem atletičaru što je povuklo nove teorije.

U svijetu atletike ovaj Kenijac se danas vodi kao 22-godišnjak i nastupa na mnogim mitinzima U23, dakle do 23 godine.

Nije nikada dokazivao svoju starost, a prilikom jednom intervju samo je kratko rekao da se ljudi bave glupostima.

Inače, Zakayo je rođen 25. novembra 2021. godine u kenijskom gradu Narok, dakle nedavno je napunio 22 godine.

Jedan je od kandidata i da Keniju predstavlja na Olimpijskim igrama u Parizu, pa je možda i to jedan od razloga što se ova priča ponovo aktivirala.

(Aldin B.)

atletika
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.