4.3.2024. 16:11
0
Bivši selektor Srbije spreman da preuzme reprezentaciju BiH: "Ja sam na raspolaganju"
FOTO: screenshot/youtube
Kako dani prolaze, tako se i lista kandidata za selektora rukometne reprezentacije BiH širi. Novo ime je Ljubomir Obradović, bivši selektor Crne Gore i bivši selektor ženske reprezentacija Srbije, koji vodio i mušku selekciju Srbije u baražu za SP 2019. godine protiv Portugala.

Upravo je Portugal naredni rival bh. tima u baražu za SP 2025, a Obradović je jedan od reformatora portugalskog rukometa, čovjek koji je Porto doveo na veliku evropsku scenu.

"Ja sam u Portugal otišao 1992. godine i osvojio titulu sa Belenesesom, pored Porta, Benfice i ABC Brage, koja je tada bila najtrofejnija. Nisu imali identičnu viziju, pa sam otišao na Madeiru i osvojio Kup, te kasnije dobio priliku u Portu, gde smo odradili veliki posao i napravili prekretnicu. Šest godina sam bio tamo i isto toliko puta sam bio prvi i išli smo direktno u Ligu šampionu i tu je počela jedna ekspanzija portugalskog rukometa. Išlo je to dobrim smerom, govori Obradović, koji se prisjeća momenta, kada je dobio šansu da vodi Srbiju u baražu za SP 2019.

"Desilo mi se da je Srbija bila u baražu sa Portugalijom, gdje je bilo od 16 mojih 11 igrača iz ekipe. U ekipi sam imao Portugalce i Kubance, pošto sam rekao direktoru da nam treba mešane krvi. Kad me pitao šta to znači rekao sam da nam dovede malo balkanske, malo skandinavske, malo germanske krvi u tim. Pošto nije bilo para za to, setili smo se Kubanaca, oni su počeli da dolaze tamo. Ali počeli su da dolaze sa 22-23 godine, a ja sam govorio da ih dovodimo još mlađe, sa 16-17 godina, jer bi bili lakše. I onda je došla ta situacija da Srbija igra sa Portugalom, a ja sam bio selektor ženske reprezentacije. Situacija je sada vrlo kritična, kao što je i Srbiji, koja igra sa Španijom. Ako se doživi poraz i ispadanje, vrlo je kritično za dalje bitisanje i bh. i srpskog rukometa. Mene je tada Božidar Đurković zamolio da to uradim. U to doba Srbija nije napravila neki uspeh na EP-u u Hrvatskoj, pa je nekoliko momaka odustalo i nije htelo da igra za reprezentaciju Petar Nenadić, Marko Vujin, pa sam pravio selekciju, koja bi mogla to da iznese. U Srbiji smo pobedili šest razlike, tamo smo odigrali nerešeno i Srbija se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo, istakao je Obradović, prenosi Sport1.

O bh. timu govori sa dosta pohvala.

"Ubeđen sam da BiH ima jako dobrih igrača, a tome dodajemo srčanost i sportsku inteligenciju. Portugal ima ozbiljnu ekipu, ali i ona ima svoje slabosti. BiH je puna talenata, kada sam bio selektor Crne Gore, vodio sam kadete na turniru u Zavidovićima, gde sam video mnogo dobrih mladih igrača. Tada sam gledao jednog mladića, plave kose, i Jasminu Mrkonji sam rekao da će to biti pravi igrač. Sad je on u Zagrebu - Adin Faljić. Jer Bosna i Hercegovina je uvek bila puna talenata, da vam se ne udvaram, nego to se zna odvajkad. Ima sjajnog golmana Burića, ima Panića, ima sjajne pivote, drugi Burić, pomenuti Faljić, i Vranješ, s kojim treba razgovarati. Može da se napravi jako dobra reprezentacija i sećam se dvije prijateljske utakmice protiv Crne Gore, kada je BiH vodio Dragan Marković. Videlo se i tada, vidi se i sad taj veliki potencijal BiH. Tu sigurno treba što više kontrolnih utakmica i da se vidi ko može i ko želi da igra. Video sam da je BiH upisala tri poraza na Euru u Nemačkoj, ali BiH sigurno ima igrača, samo treba na pravi način da se posloži ekipa. Igrači, koje BiH ima, mogu parirati Portugalu u ove dve utakmice. Sigurno će Portugal prepotentno ući u te dve utakmice i to sigurno treba iskoristiti i može se iskoristiti, rekao je Obradović, koji je na kraju istakao da je spreman na pregovore s čelnicima RSBiH.

"Ja sam na raspolaganju, spreman sam da predstavim svoj plan rada i da iskoristimo sve što možemo. Što se mene tiče, ko god bude selektor, želim uspeh da BiH prođe. Ima mnogo problema u svakom savezu na Balkanu, nema samo BiH probleme. Malo više ulaganja ne bi škodilo rukometu. Pogledajmo Sloveniju, to je zemlja koja ulaže u sve sportove. Dakle, samo treba lepo da se rasporedi novac za državne reprezentacije i projekte.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.