28.7.2024. 21:17
1
Šta je konkretan razlog što je FIA diskvalifikovala Russella i dodijelila pobjedu Hamiltonu?
George Russell ostao je bez pobjede na VN Belgije zbog prelaganog bolida nakon što je FIA-ina tehnička inspekcija pokazala da je bolid bio 1,5 kg ispod dozvoljene minimalne težine od 798 kg, prenosi MaxF1.

Russell je prvi prošao ciljem na "Spa Francorchampsu" nakon što je bio na neočekivanoj strategiji s jednom promjenom guma i zadržao timskog kolegu Lewisa Hamiltona koji ga je sustigao u završnici utrke.

Ali FIA-ine uobičajene tehničke provjere nakon utrke pokazale su da je bolid još uvijek imao previše goriva u sebi kada je ispušten do granice od 798 kg. Nakon što je ostatak izvađen iz automobila, težina je pala na 796,5 kg.

“Nakon utrke, bolid broj 63 je izvagan i njegova težina je bila 798,0 kg, što je minimalna težina propisana člankom 4.1 Tehničkog pravilnika,” stoji u izvještaju FIA-e.

“Nakon toga, gorivo je ispušteno iz bolida i uklonjeno je 2,8 litara goriva. Bolid nije u potpunosti ispražnjen u skladu s procedurom ispuštanja koju je tim dostavio u svojim dokumentima o legalnosti.

Bolid je ponovno izvagan na FIA-inoj unutrašnjoj i vanjskoj vagi i težina je bila 796,5 kg. Kalibracija vanjske i unutrašnje vage potvrđena je i tome je svjedočio natjecatelj.

Budući da je to 1,5 kg ispod minimalne težine tražene u članku 4.1 Tehničkog pravilnika, koji se također mora poštivati cijelo vrijeme tokom natjecanja, upućujem ovo pitanje Sportskoj komisiji na razmatranje.”

Hamilton je ovim raspletom ostvario drugu pobjedu u sezoni i 105. u Formuli 1, a ovo mu je peti trijumf u Belgiji nakon pobjede u McLarenu 2010. i u Mercedesu 2015., 2017. i 2020.

U borbi za naslov između Verstappena i Norrisa nema promjena zbog ovoga rezultata budući da su obojica dobila po dva dodatna boda.

Ali McLaren je smanjio Red Bullovo vodstvo za dodatni bod budući da je Piastri dobio tri boda više, a ostali vozači iz te dvije ekipe po dva boda više.

(NAP)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.