27.2.2018. 17:38
0
Fabris Peruško novi povjerenik hrvatske vlade za Agrokor
Hrvatski premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade potvrdio kako će Fabris Peruško biti novi Vladin povjerenik za Agrokor, javlja Telegram.

Plenković je rekao kako je Peruško trenutni član uprave Tiska, da dolazi iz sistema Agrokora za finansije te da je radio kao konzultant u McKinseyu.

- Čini mi se pripravan da preuzme zadaće vanrednoga povjerenika i dovrši proces nagodbe i restrukturiranja - kaže Plenković.

Premijer Hrvatske je za Peruškovu zamjenicu imenovao Irenu Weber.

- Weber je ekonomistica u sistemu Agrokora, bavi se non core osiguranjem. U Agrokoru je od kraja aprila, ima veliko iskustvo, poznaje našu privredu i tržište - pojasnio je Plenković Vladin odabir.

- Očekujem da ove naše prijedloge, imenovanje i povjerenika i njegove zamjenice, Trgovački sud prihvati, da će donijeti odgovarajuće rješenje kako bi oni preuzeli svoju dužnost u najskorijem roku - zaključio je hrvatski premijer.

Kazao je kako su o angažmanu Fabrisa Peruška i Irene Weber obavljene i komunikacije s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća, koji su, kako je rekao, njihovu kandidaturu vrlo pozitivno primili. Ocijenio je to vrlo dobrim s obzirom da oni na taj način dobivaju i podršku dionika s kojima će nastaviti sarađivati u procesu vanredne uprave.

Peruško je diplomirao je na Fakultetu za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani, magistrirao na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a u nastavku svog školovanja 2007. godine stekao je naziv MBA na Babson College u Bostonu.

Proveo je pet godina kao konsultant u konsultantskoj firmi McKinsey &Co., gdje je fokus njegovog rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Evrope i Rusije. Od 2016. godine do dolaska u Tisak radio je kao samostalni savjetnik uprava nekoliko regionalnih tvrtki.

Irena Weber od juna prošle godine bila je savjetnica vanrednog povjerenika Ante Ramljaka, zadužena za imovinski portfelj i non-core poslovanje u Agrokoru. Karijeru je započela u CAIB-u, iz kojeg je otišla nedugo nakon Ante Ramljaka, prvo u brokersku kuću To One, a potom prelazi u Hypo Alpe Adria ulaganje za članicu uprave. Od septembra 2016. do marta 2017. bila je članica uprave Kentbanke, a potom je prešla u Agrokor.

Vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, kojega je na prijedlog Vlade, Trgovački sud u Zagrebu za povjerenika imenovao 10. aprila 2017. godine, prošli je utorak, 20. februara, podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ramljak se pod pritiskom našao krajem januara, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu firmu, Texo Management, koja za poslove savjetovanja sedmično dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Hrvatske je tada izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio vanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, naprimjer da je Texo angažiran od strane AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora. Potom su mediji objavili da je do 30. aprila Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. aprila postao vanredni povjerenik za Agrokor.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.