17.4.2018. 14:20
0
"Ako ne pružimo evropsku perspektivu zemljama Balkana, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju"
Evropska unija treba prihvatiti nove članice sa zapadnog Balkana kako bi izbjegla rizik izbijanja novog rata u toj regiji, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, otvarajući prostor za moguće sukobljavanje s Francuskom i ostalim zemljama koje se opiru proširenju bloka.

- Ako se ne otvorimo prema zemljama u krajnje kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju - poručio je Juncker Evropskom parlamentu.

 - Ne želim da se rat vrati na Balkan, i mi se trebamo otvoriti prema njima - kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, međutim, također se obraćajući Evropskom parlamentu, kako vjeruje da EU treba da poboljša svoju unutrašnju vladavinu prije otvaranja s novim članicama.

- Hoćemo li imati 30,32 članice u narednih par godina? S istim pravilima to jednostavno nije izvodivo - kazao je Macron.

Evropska komisija objavit će tokom dana izvještaj o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovom članstvu u bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pojačavanje napora bloka ka otvaranju prema regiji, koja bilježi rastući ruski i kineski uticaj, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.