4.3.2019. 20:48
0
Reeker "prozvao" ljude u BiH, Srbiji i Hrvatskoj: Države zapadnog Balkana trebale bi slijediti primjer Atine i Skoplja
Države zapadnog Balkana trebale bi raditi na rješavanju susjedskih pitanja slijedeći primjer Skoplja i Atene, kao i na promicanju vladavine prava, izjavio je Philip Reeker, bivši američki ambasador u Makedoniji.

Philip Reeker, koji bi trebao ponovo biti imenovan za šefa Ureda za evropske i evroazijske poslove američkog State Departmenta, danas je poslao poruke za pomirenje i rješavanje susjedskih odnosa među državama zapadnog Balkana.

Povijesni Ugovor iz Prespe otvara put članstvu u NATO-u, rekao je Reeker. Dodao je da je rješavanje 27-godišnjeg sukoba između Skopja i Atene pokazalo što se može učiniti uz naporan rad i lidere spremne na dijalog.

- Reeker je s konferencije u Skopju, gdje je sudjelovao u inicijativi "Balkan 360", pozvao Srbiju i Kosovo da uklone prepreke za nastavak međusobnog dijaloga – javlja Slobodna Evropa.

Reeker će na ovoj funkciji zamijeniti Wessa Mitchella koji je nedavno iz privatnih razloga podnio ostavku državnom sekretaru Mikeu Pompeu. Tako će Reeker ponovo biti na funkciji zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju. Naime, on je na toj funkciji već bio u periodu od 2011. do 2013. godine, dok je američki predsjednik bio demokrata Barrack Obama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.