15.4.2020. 20:00
0
Stručnjak koji se osramotio izjavama na početku epidemije, "opalio" po Hrvatima: Koriste brze i jeftine testove, imaju lažne rezultate
Beogradski pulmolog Branimir Nestorović koji se proslavio izjavama na početku epidemije koronavirusa, kad je na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, SARS-CoV-2 nazvao najsmješnijim virusom na svijetu te pozivao žene da idu u šoping u Italiju jer je sniženje, sad tvrdi kako Hrvati imaju jeftine, nepouzdane i brze testove.

Nakon što je epidemija žestoko pogodila Srbiju, u međuvremenu je dr. Nestorović okrenuo ploču od ranijih tumačenja pa je naknadno objašnjavao kako je namjerno umanjivao opasnost jer je želio „smiriti ljude da ne dođe u u situaciju u kojoj je sad Amerika gdje je haos“.

Danas je komentirao ocjene medija susjednih država o tome kako je epidemija koronavirusa zatekla Srbiju potpuno nespremnu.

- Hrvati se bave nama, a epidemija divlja. Oni rade nepouzdane, brze testove, imaju lažni broj negativnih nalaza, a bave se nama! – zgraža se Nestorović koji je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Objašnjava kako oni u Srbiji „te jeftine testove nisu htjeli uzimati“.

- Mi smo odlučili raditi dijagnostiku s najboljim PCR testovima, čiji se rezultati duže čekaju ali su jedini tačni. I zbog sigurnosti pacijenata, mi ih čak i ponavljamo. Zato i imamo postotno mali broj preminulih i vjerujemo da će tako i ostati – poručuje Nestorović, prenosi Oslobođenje. 

Sad se zalaže i za nošenje maski, a krajem februara govorio je kako je protiv naručivanja i maski i testiranja.

'Mislim da je to potpuno besmisleno. Pazite, da nemamo test, mi ne bismo znali da je epidemija. Već se zna da pada virulencija virusa, znači virus je sve slabiji i slabiji. I inače je slab – govorio je tada.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.