17.9.2020. 8:30
0
Gnjatović: Istraživanja pokazala da antitijela mogu trajati i preko godinu dana
Liječnica Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije izjavila je u emisiji N1 Studio Live da su njihova istraživanja pokazala da antitijela u organizmu "traju" i da oni koji su preležali koronavirus imaju neku vrstu zaštite.

"Ljudi koji su imali težu kliničku sliku razvijaju veću količinu antitijela, ali to ne znači da svi asimptomatski slučajevi i slučajevi s blažom kliničkom slikom imaju niske vrijednosti", objašnjava Gnjatović.

Gnjatović dodaje da su u njihovom laboratoriju rađene analize 15.000 ljudi.

"Naravno, nisu svi bili pozitivni na koronavirus. Pratimo 50 pacijenata od ožujka, drastičnog pada koncentracije antitijela u krvi nije bilo. Pretpostavljamo da će, na osnovu podataka koje imamo, ta antitijela trajati minimum godinu dana, vjerojatno i duže", kaže Gnjatović i objašnjava da su antitijela samo jedan od parametara koji sudjeluju u obrani organizma.

Ona ističe i da nije sve u količini antitijela.

"Važno je kojeg su kvaliteta odnosno koliko ima neutralizirajućih antitijela koja su sama po sebi sposobna spriječiti ulazak virusa u organizam. Praćenje neutralizirajućih antitijela je važno i za razvoj cjepiva", kaže ona.

Prema njenim riječima, asimptomatski pacijenti koji su razvili velike količine antitijela su vjerojatno najbolji donori krvne plazme odnosno, razvili su antitijela najbolje kvalitete.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.