12.11.2021. 22:17
0
Escobar rekao da prosrpski Demokratski front nije partner SAD-a
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je danas završio posjetu Crnoj Gori, ponovio je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Escobar u intervjuu za Televiziju Vijesti ipak ističe kako je ta politička grupacija više usredsređena na etničke podjele nego na ekonomsku obnovu, kao i da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

On je kazao da je svrha njegove posjete dvostruka.

„Najprije da pružim podršku ovoja Vladi, koja je uradila mnogo na evropskom putu i na jačanju partnerstva između SAD-a i Crne Gore“, istakao je.

Escobar je odgovorio da SAD ne trebaju da odlučuju o strukturi Vlade.

„Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na naše partnere, koji se izjašnjavaju kao takvi, nego na one koji su konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podjele nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Za sada ne mogu reći da su naši partneri“, rekao je Escobar.

Nije želio da priča o imenima, iz bivše ili trenutne crnogorske vlasti, kojima bi SAD mogle da uvedu sankcije.

„Ne donosimo laku odluku, jer sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija. Tako da Vam neću spominjati konkretna imena“, poručio je.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.