8.12.2021. 19:59
0
Milanoviću zasmetao današnji izvještaj Upravnog odbora PIC-a: Njihovo prešućivanje je neprihvatljivo
Zoran Milanović iz dana u dan komentariše aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, a da to tako bude i danas, pobrinuo se njegov ured.

Naime, iz Ureda hrvatskog predsjednika su reagovali na današnji izvještaj Upravnog odbora Vijeća provedbu mira (PIC), za koji smatraju da ima sve elemente kolonijalne uprave.

- Danas objavljeni izvještaj Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH ima sve elemente kolonijalne uprave, a kakva se sustavno pokušava nametnuti BiH, navodi se iz Milanovićevog ureda.

Milanoviću sada smeta što PIC zaboravlja i prešućuje kako u BiH postoje tri konstitutivna naroda.

- Dobro je da se „politički direktori“ koji sjede u tom Upravnom odboru zalažu za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH, ali nije ni dobro niti prihvatljivo što u svom zalaganju opet, očekivano, zaboravljaju i prešućuju kako u BiH postoje tri konstitutivna naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ističe se iz Ureda hrvatskog predsjednika u izjavi za Hrvatski medijski servis (HMS).

Iz Milanovićevog ureda navode kako poštivanje Općeg okvirnog sporazuma znači i poštivanje jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti.

- Poštivanje Općeg okvirnog sporazuma, za mir znači i poštivanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, uključujući njihovo pravo na legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti, ističe se u pisanoj izjavi.

Za kraj, hrvatski predsjednik je poručio da su Hrvati konstitutivan narod u BiH, šta god da pisalo u izvještajima Upravnog odbora PIC-a.

- Dakle, poruka je političkim direktorima: BiH jest jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta, ali i od tri konstitutivna naroda. Hrvati su bili, jesu i bit će konstitutivni narod u BiH ma što pisalo u njihovim izvještajima, zaključuju iz Milanovićevog ureda.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.