3.1.2022. 18:34
0
AP tvrdi: Srbija jača suradnju s Rusijom
FOTO: Ilustracija
Srbija jača savez sa Rusijom i Kinom, a u posljednje vrijeme se naoružava ruskim i kineskim ratnim avionima, dronovima i protuzračnim sistemima, prenose strani mediji povodom najnovije pošiljke naoružanja iz Rusije, napominjući kako se Srbija često optužuje za "zveckanje sabljama" i suradnju s Rusijom na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Kako navodi agencija Associated Press, čije pisanje su prenijeli drugi mediji u svijetu, predsjednik Srbije je u ponedjeljak pohvalio najnoviju pošiljku oružja iz Rusije, uprkos strahovima na Balkanu da bi jačanje vojske u zemlji moglo dovesti do novih napetosti.  Vučić je prisustvovao vojnoj vježbi u blizini Beograda, u kojoj je korišten nedavno kupljeni protuoklopni sistem ‘Kornet’ za kojeg je kazao da je jedan od najboljih ovakvih sistema u svijetu, prenosi N1.


“Kornet je važan odbrambeni alat za odvraćanje bilo koga od potencijalne agresije na našu zemlju”, rekao je Vučić.


AP ističe kako se Srbija često optužuje za “zveckanje sabljama i suradnju sa slavenskim saveznikom Rusijom na destabilizaciji susjedne Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008”.

“Srbija se naširoko optužuje da je svojom nacionalističkom politikom izazvala krvavi raspad Jugoslavije 1990-ih. Zemlja se u posljednje vrijeme naoružava uglavnom ruskim i kineskim ratnim avionima, dronovima i protuzračnim sistemima”, piše AP u tekstu pod nazivom ‘Srbija pohvalila najnoviju pošiljku naoružanja iz Rusije’.


Podsjeća se kako je tokom proteklih mjeseci Rusija predala Srbiji 30 borbenih tenkova i 30 oklopnih transportera. Srbija je također nedavno kupila sofisticirane ruske sisteme protuzračne obrane Pantsir, kao i jurišne i transportne helikoptere i kineske dronove.  Iako formalno traži članstvo u Europskoj uniji, naglašava se u tekstu, Srbija je odbila uskladiti svoju vanjsku politiku s blokom od 27 zemalja te je umjesto toga ojačala savez s Rusijom i Kinom, prenosi N1.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.