27.4.2022. 22:30
5
Milanović: Ako se ne promijeni Izborni zakon u BiH, blokirat ću ulazak Finske i Švedske u NATO
Zapad ili Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO, rekao je predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, naglasivši da na taj način brani vitalne hrvatske interese, prenose agencije.

Milanović je kazao da Hrvatski sabor "ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“, dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH, te da je ulazak Finske i Švedske u NATO savez smatra "vrlo opasnom avanturom". 

Na otvaranju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu predsjednik je kritizirao istupe saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji ga je optužio da konzumira droge, i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da hrvatska diplomatija opet mora "sanirati štetu" koju je počinio predsjednik države.

Smatra da je premijer Andrej Plenković "jučer bio nejasan" jer nije zauzeo jasan stav o njegovoj inicijativi da Hrvatska, kao članica NATO-a blokira put Švedskoj i Finskoj u Savez sve dok Zapad ne pritisne većinsku bošnjačku stranku da pristane na izmjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji šteti tamošnjim Hrvatima, javlja agencija Hina. 

"Ili će Zapad natjerati (predsjednika većinske bošnjačke stranke BiH Bakira) Izetbegovića da se usvoji civilizirano rješenje u skladu s Daytonom, koji će onemogućiti da se Hrvatima kradu glasovi, da se u Dom naroda biraju nehrvati glasovima nehrvata... Ili će Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt narediti da se to provede", rekao je Milanović. 

(Aldina R.) 

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.