20.12.2022. 17:49
0
Hrvatska odobrila novac za obnovu ustaškog spomenika
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL
Centralni državni ured za Hrvate van Hrvatske dodijelio je finansijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna (jedan euro vrijedi oko 7,5 kuna) iz budžeta građana kontroverznoj organizaciji Počasni blajburški vod za obnovu ustaškog spomenika na Blajburgu u Austriji.

U odluci stoji da je Počasni blajburški vod - u čijem su rukovodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević - dobio 200.000 kuna za "sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju, piše hrvatski portal Index.

Oštećenje koje se spominje zapravo je intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao "najveći neonacistički skup u Evropi" pa je čak promijenila Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaška obilježja.

Nakon toga Austrija je zabranila ustaški skup na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom sabora.

Ljetos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim bijelim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol.

Zbog toga je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman protestvovao kod austrijskog kolege Aleksandra Šalenberga tražeći da se ustaški grb vrati na spomenik.

MVEP je, podsjeća portal, reagovao je protestnom notom, u kojoj je istaknuo da je "sam grb vijekovima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim historijskim spisima, te stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije".

Navedeno je i da je "proglašenje historijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske" te da takvo tumačenje Hrvatska "najoštrije odbacuje".

Austrija nije pokazala razumijevanje za protestnu notu Hrvatske, ali se čini, piše Index, da Hrvatska sada preko Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal, navodi Index.



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.